Nemcsaktuja

Fű, fa, virág, kert

Tavaszi zöldségágyás

SAMSUNG DIGITAL CAMERAHosszú ideje kertészkedem, ültetek, kapálok, gyomlálok, aratok. Idén összegeztem tapasztalataimat, s néhány újítást is bevezetek. Ezeket az ötleteket szeretném megosztani, mely talán másoknak is hasznos tapasztalatul szolgál.

 

1. tapasztalat: Főleg a retket -de más keresztesvirágú növényt is-a pattanóbogarak teljesen lerágnak évek óta, ezért elhatároztam, hogy most én fogom az elültetett retket megenni,s nem ők. Tehát a harc elkezdődött:

Első lépésként vetésforgót alkalmaztam, olyan messzire ültettem a magokat, a tavalyi retek ágyás ültetési helyszínétől amennyire csak egy kiskertbe lehetséges, azaz a tavalyi tökágyásba, ami egyébként is a legporhanyósabb része a kertnek,mivel a tavaly ősszel otthagyott tökök szétkorhadva javítottak állagán.

Miután elültettem vastagon beszórtam a földet fahamuval, amit szintén ajánlanak pattanóbogarak ellen.

Állítólag elhárító növénynek jó a saláta, ezért a retek ágyás köré salátát ültettem.

Még hideg van , a pattanóbogarak még téli álmukat alusszák, meglátjuk mit szólnak majd, ha felébrednek…

2.tapasztalat: Nem szeretek kapálni,és sem időm, sem energiám nincs rá, ezért komolyan veszem a mulcsozást.

Ha kikelnek magról vetett növények, s két -három levélkéjük lesz, körbeveszem őket szalmával, levágott fűvel, mert rövid ideig ugyan, de ez megakadályozza, ill. csökkenti a gyomosodást.

3. tapasztalat: Vannak jó szomszéd, rossz szomszéd kapcsolatok, régóta ismert, hogy a répa- hagyma, sárgarépa-saláta, paradicsom-petrezselyem, uborka-kapor, kukorica-bab, paradicsom- zeller jó szomszédok.

Én most új jó szomszédokat eresek! Jó szomszéd-e a paszternák, és a petrezselyem, a petrezselyem és a karalábé, és a karalábé mellett szépen virít-e a szalmavirág?

Újra kipróbálni: Paradicsom mellett csak véletlenül fejlődött-e jól a méteres bab, vagy kedvelik-e egymást?

4. tapasztalat: Nem szeretem a külön zöldségágyás-külön virágágyás verziót. Az angol kertekben, és a biokertekben is zöldség, és a virág együtt alkot egységes kertet, ezért virágmagokat szórok a zöldséges sorok közé. Búzavirágot, szalmavirágot,ökörfarkórót, mézvirágot, körömvirágot, margarétát ,s hajnalkát futtatok a régi fóliavázra, hogy mozgalmas, é sizgalmas kertem legyen.

5. tapasztalat: A kisebb magokat először magtálcákba vetem, a nagyobb magokat pl. paradicsom, paprika, uborka először vízbe teszem, s ha megpattannak, s látható lesz a csírájuk akkor ültetem el, így egységesebb növényállományt kapok, a magokat nem veszélyezteti annyira az időjárás viszontagsága.

Nos, ennyi a tervekről ezen a szeles márciusi délutánon, később írok a tapasztalatokról,

addig is mindenkinek jó kertészkedést!

virágok

Virágok

 

Kapcsolódó írások

Megosztás

Tárgymutató ehhez az íráshoz: , , , , ,

Hozzászólás írása

 

 

Creative Commons Licenc