Mángold
Lám-lám ebben a tavaszias, sáros télben is tartogat színeket és ízeket a kiskert. Például a friss, színes, édes, zamatos, vitamindús, kicsit a spenótra emlékeztető ízű mángoldét.
A tél szürkeségében ételt készíteni ezekből a csillogó színekből élmény volt, a másik öröm pedig akkor ért, amikor a spenótot nem kedvelő családom repetázni akart, sőt másnap is követelte, hogy készítsem el a mángoldból készült ételt.
A növény, bár spenót ízű, a cékla rokona, igen közkedvelt volt Németországban, Svájcban, Angliában egykoron. Télen is friss, üde, ropogós levelei, s magas C-vitamin tartalma miatt gyakran fogyasztották.
A Földközi-tenger mellékéről származik, mégis -5, -6 °C-ot simán kibírnak a fiatal levelei, ennél hidegebb időben téli védelméről – ugyanúgy mint a reberbaránál – agyagedényekkel, szalmatakarással gondoskodhatunk.
Én tavasszal szerettem bele a mángold “Bright Lights” fajtájába, mely a szivárvány minden színében pompázik, s mivel minden színből szerettem volna, ezért március végén magtálcába vetettem el a magokat, fóliasátorba.
A kikelt csíranövénykéken már zsenge korukban meglátszott a színük, s május elején ültettem belőlük egy színkeverék-sort a kertbe. A növények között 40 cm volt a távolság. ( Ez mulatságosan néz ki kezdetben apró növényeknél, de ne feledjük, a növények szélesek és magasak lesznek.)
Kezdő kertészek is kipróbálhatják, sőt erkélyre, erkélyládába, nagyobb cserépbe is ültethető, mert talajban nem válogatós, igénytelen, bár a trágyázást, locsolást meghálálja. Számottevő kártevője, kórokozója nincs.
Ültessük a mángoldot, üdezöld borsóval, a háttérben muskotályzsályával, mellé paradicsomot, elé lilakaralábét tegyünk, hogy gyönyörködhessünk a színek kavalkádjában. Majd mulcsozzuk az egészet aranysárga szalmával.
Vagy legyünk még merészebbek, és a sárga, piros és zöld levélnyelű mángold elé apró büdöskét, sarkantyúkát ültessünk, a rózsaszín, bordó, levélnyelű elé pedig kék színű lobéliát, fehér mézvirágot.
A betakarítás után jöhet a főzőcske: készíthetünk belőle pl. canelloni tésztába töltött krémsajtos mángoldot.
Ehhez egy nagy csokor mángoldot megmosunk, lecsöpögtetünk, majd feldarabolunk.
Sok hagymával, fokhagymával kevés olajon megpároljuk, összekeverjük krémsajttal, s a tésztába töltjük.
Tűzálló tálat kivajazunk, egy tejfölt és kevés vizet öntük rá, és sütőben, fedő alatt készre sütjük.
Jó étvágyat kívánok hozzá, és a közelgő tavaszra jó kertészkedést!
Kapcsolódó írások
Megosztás
Tárgymutató ehhez az íráshoz: mángold, színes levelű, téli zöldség, vitamindús