Nemcsaktuja

Fű, fa, virág, kert

A Stevia nevelése

Stevia

Stevia vagy más néven jázminpakóca

Karácsony közeledtével,

lázas készülődésben,

édes süteményillatban

jutott eszembe, a stevia.

A Stevia egy dél-amerikai növény, levelei édes ízűek, megszárítva, megőrölve cukor helyett használhatjuk, ezáltal lényegesen csökkentve kalóriabevitelünket.

 

 

 

A házipatika. com így ír erről a növényről:

….”A Stevia rebaudiana Bertoni a 150 ismert stevia faj egyike, a Paraguay és Brazília határán húzódó Amambay hegylánc fennsíkján őshonos. A cserje évelő, mintegy 60 cm magas. Levelei 5-6 cm hosszúak, 2-3 cm szélesek. Az édes ízért felelős vegyületei az úgynevezett steviolglükozidok, a steviosid és a rebaudisin. Feltételezik, hogy a növény mérhetetlen édességével tartja távol, esetleges ellenségeit. Tény, hogy rovarkártevője nincs. A levél kivonatának fogyasztása nem növeli a vércukorszintet, javítja a glükóztoleranciát, hosszú távon szabályozza a cukorháztartást. További áldásos élettani hatása, hogy csökkenti a vérnyomást, gyulladáscsökkentő, antibakteriális és gombaölő hatású. Főzete a zöld teánál erősebb antioxidáns. Serkenti a máj, a lép és a hasnyálmirigy működését, rendszeresen fogyasztva csökkenti a fáradékonyságot. Kiváló fog- és ínyápoló. Segít enyhíteni a dohányosok nikotinéhségét, de más szenvedélybetegeknek is hasznára van. A növény sok C- és A-vitamint, többek között cinket, vasat, magnéziumot tartalmaz.”

Természetes, hogy ezt olvasva, mindenki ki szeretné próbálni a steviát. De mielőtt belefognánk, íme néhány jó tanács a stevia neveléséhez:

A Stevia nem feltűnő dísznövény, egyszerű megjelenésű, szerény, nagy belső értékekkel, a virágkertészetben simán elsétálsz mellette. Egyszerű, világoszöld levelei átellenesen állnak, fehér, apró virágait szinte észre sem veszed. Ha biztos vagy benne, hogy Stevia, kóstold meg a levelét, finom, édes.

Ha szeretnél egyet, tavasszal, a fagyok elmúltával vásárolj, és nyugodtan ültesd ki a kertedbe, erkélyedre, egy nagyobb cserépbe.

Napos, tápdús talajba ültesd, és öntözd rendszeresen. A hajtások így gyorsan növekedésnek indulnak. Mikor kb. 40-50 cm-esre nőtt a növény, elérkezett a szüret ideje, vágd le róla az ágakat. Nyugodtan visszavághatod alulról számolva 3-4 levélig, mert elágazódva újra hajtani fog egészen a fagyok beálltáig.

Ha levágtál egy ágacskát, a leveleket tépkedd le róla, és sütőpapírra téve, alacsony hőfokon szárítsd ki. Vigyázz, mert a levelek hamar megégnek, és akkor égett kávébab íze lesz, ezért folyamatosan ellenőrizd a szárítás! A megszáradt leveleket morzsold össze kézzel, majd mozsárban, vagy kávédarálóban őröld finom porrá.

A házilag készült por nem hófehér, inkább barnás színű lesz.

Mível a Stevia nem egyenlő a finomított cukorral, ezért nem is ugyanolyan ízű, mint a cukor.

Ha Steviával sütsz, nincs mellékíze, viszont érdemes fahéjat, vaníliát, citromhéjat használni hozzá, ez jobban kiemeli az édes ízét.

Én linzertésztába próbáltam ki, és nagy sikere volt.

Most pedig következzen egy Steviával és mazsolával sütött kalács képe. (Senki nem mondta meg, hogy nem cukorral készült.)

Steviás kalács

Steviával sütött kalács

Kapcsolódó írások

Megosztás

Tárgymutató ehhez az íráshoz: , , ,

Hozzászólás írása

 

 

Creative Commons Licenc