Nemcsaktuja

Fű, fa, virág, kert

Lekvárverseny

Montázs

Lekvárverseny

 

Az én kis falum a Hernád folyó mentén fekszik, tavasszal a folyóparti szilvafák illatát fújja a faluba a szél, ősszel pedig az érett szilvából lekvár és pálinka lesz.

 

 

 

 

 

 

Lekvár3

 

Persze nemcsak a szilvából, hanem mindazon gyümölcsökből, ami a kertjeinkben terem. Magam sem gondoltam volna, amikor a kertbarátok körében lekvárversenyt hirdettem, hogy ilyen kincsek rejtőzködnek a kamrák polcain.

Több mint ötvenféle lekvár versenyzett, sok-sok gyümölcsből.

Lekvárok

A lekvárok mustráját kezdjük a hagyományos ízekkel: a nyári napsütés ízét magukba záró aranysárga sárgabarack lekvárok sorakoztak az asztalon, melyek úgy készülnek, hogy a kimagozott gyümölcsök éjszaka cukortakaró alatt pihennek, s ha a főzés során habjuk elforrt, felszínük kifényesedett, s kiállták a tányérpróbát, darabosságukat megőrizve kerülnek a üvegekbe.

Mellettük vörös-bordó, vagy sötétbarna színű, savanykásabb szilvalekvárok várták az éhes közönség rohamát.

Mifelénk a szilvalekvárt főzik: berzencei szilvából – a berzencei szilva egyébként a besztercei szilva egyik elnevezése, az egyik legkiválóbb magyar szilvafajta,

– veres szilvából (régi magyar ellenálló szilvafajta, már a XVI. században ismerték)

– csacsanszka szilvafajtákból ( ezeket a fajtákat a ’60-as években a szerbiai Csacsakban állították elő, és a ’90-es években váltak államilag elismert fajtákká; nagy, gusztusos gyümölcsük friss fogyasztás mellett lekvárnak is kitűnő).

Főzik rézüstben, sütőben, szabadtűzön, cukrosan és cukormentesen, mindegyik egyedi ízvilággal rendelkezik, egy-egy költemény mindahány.

A vadontermő gyümölcsökből készült lekvárok királynője egy hatalmas, hasas üvegben trónoló piros csipkebogyólekvár volt, alattvalói sötétkék szeder és bodzabogyólekvárok társaságában ücsörgött.

Volt tavaszias biocseresznye és cseresznye eperrel (cseresznye és eperdarabokkal), és őszidéző körtedzsem fahéjjal.

Különlegességekben sem volt hiány:

Lekvár2Volt itt pl. tökös-birsalmás-pálinkáslekvár is, amelynek receptje a következő:

40 dkg megtisztított és apróra feldarabolt sütőtököt, 40 dkg meghámozott, kimagozott, apróra felkockázott birsalmát, 30 dkg mézet és egy citrom levét és reszelt héját felteszünk főni annyi vízbe, hogy éppen ellepje a gyümölcsöket. 15 perc után tegyünk bele 1 dl pálinkát, és főzzük még kb. 15 percig. Ha puhára főtt, pürésítsük, és 1 tk. fahéjat tegyünk bele, valamint egy fél csomag dzsemfixet.

Egyet rottyan, majd forrón adagoljuk üvegekbe, zárjuk le szorosan lapkával, s fordítsuk 5 percig fejjel lefelé, majd szárazdunsztba hagyjuk kihűlni.

Elkészítette: Filepkóné Kőrössy Erzsébet

A citromos-almadzsem Kerékjártó Mónika alkotása volt. Íme a receptje:

Egy adaghoz 1,5 kg almát megpucolva, tisztán kimértem és feltettem 1 pohár (kb.1,5 dl) vízzel főni. Az alma tisztítása közben, azért hogy ne barnuljon, citrommal csepegtettem, így nagyjából már benne volt egy citrom leve, de hozzáadom felkarikázva a héját is, és ezzel főzöm az almát folyamatos kevergetés közben. Amikor megpuhult, kiveszem belőle a citromkarikák nagy részét, ne legyen tolakodó az íze, kb. 2-3 db-ot elég benne hagyni és az egészet leturmixolni (én kelyhes mixerrel csináltam).

A kész pépet a dzsemtartósító utasításai szerint folytatom, vagyis tettem bele 60 dkg cukrot, a dzsemtartósítót és még egy citrom levét, de ezt kóstolgatás után érdemes ízlés szerint adagolni. Amikor felfőtt, főztem még 4-5 percig, utána üvegekbe adagoltam. Ennek a receptnek a nagyszerűsége az egyszerűségében van, vagyis nem kell a fűszerezési arányokkal ügyeskedni, mert az egyedüli ízt a citrom kellemes aromája adja. Ugyanezt elkészítettem narancsosan is, ami még jobban ízlett a családomnak. Érdemes úgy is kipróbálni. A gyerekek az mondták olyan az íze mint a savanyú cukorkának, de már csak így hívják: a díjnyertes lekvár”.

Levendulás körtedzsem, görögdinnye lekvár, sárgabarack mentával és gyömbérrel….

Az ízek harmónikusan simultak egymásba, sem a levendula, sem a menta nem vált tolakodóvá, pedig mindkettő erős, karakteres ízű.

Aki szeretné maga elkészíteni e különlegességeket, annak jó hír, hogy hamarosan a többi receptet is leírom…

Akinek pedig megjött az étvágya emeljen le egy finom lekvárt a polcról, és kanalazzon belőle mondjuk egy friss bagette mellé.

Bagett recepteket pl. a Boldog Briós oldalról tölthetnek le.

Jó étvágyat! 

Kapcsolódó írások

Megosztás

Tárgymutató ehhez az íráshoz: , , , , , , , , , , ,

Hozzászólás írása

 

 

Creative Commons Licenc