Nemcsaktuja

Fű, fa, virág, kert

Béka történet

béka

Az ismerősöm ismerőse mesélt egy történetet, hogyan pusztítottak el egy békát csupán azért mert egy répaágyás közepén ült, mellette egy bűnjellel, egy megrágott répával, ….

A bizonyítékok ellene szóltak, (sehol egy Poirot,) ezért elítélték, az ítéletet azonnal végrehajtották pedig csak a tetthelyen tartózkodott, …

Sőt! Valószínűleg a béka pusztította el a répagyilkos meztelencsigát.

Ezért gondoltam essen néhány szó a kertünkben előforduló nemszeretem élőlényekről, melyek nem puhák, és nem simogatnivalóak, hanem hidegek és kellemetlen tapintásúak de nagyon hasznosak, nélkülük a kártevők hihetetlenül felszaporodnának, kertünk ékességei, virágok, zöldségek megrágcsálódnának .

 

A gyanúsított, kétéltű valószínűleg egy ásóbéka volt.

Azonosítása egyszerű, egyrészt szürkésebb vagy barnásabb foltos testén számtalan piros mirigyfolt látható, másrészt pupillája függőlegesen hasított, míg többi béka fajpupillája vízszintes.

Ásóbéka

Egy álmos ásóbéka

Ez a béka , sem vega, ugyanúgy, mint az összes rokonsága nem zöldségeken él, hanem egy négylábonjáró hidegvérű bioterminátor. Csupasz csigákat, gilisztákat, rovarokat, szőrtelen hernyót, lótetűt is eszik.

Rendkívül falánk állat, éppen ezért a kertészek nagy segítője.

Mivel tartózkodó, magányos, elvonult életet él, és éjszaka vadászik, napközben

leginkább ásás,kapálás során találhatunk rá, hirtelen, mint egy pislogó göröngy gurul a lábunk elé, egy kis ijedséget keltve, álmosan, és mozdulatlanul mered maga elé,s értetlenül, ugyan mit kezdenek vele, ezek a földmozgató, visongató, ugrándozó kétlábúak.

Brehm Állatok világa című könyvében

“….. félénk, türelmes, jóindulatú állatnak mondja;” ami fogságban is jól tartható sok és zsíros táplálékon- s “mivel a szobában nem tudja elásni magát, egész nap lomha és álmos marad.”

Ezért, ha találkozunk vele ne féljünk tőle, ne gyanúsítgasssuk répaügyekkel, hanem bocsássuk meg neki, hogy emberi szemmel nem túl szép, kívánjunk neki jó vadászatot, s hagyjuk hogy újra elássa magát.

 

 

 

Kapcsolódó írások

Megosztás

Tárgymutató ehhez az íráshoz: , , , ,

Hozzászólás írása

 

 

Creative Commons Licenc