Nemcsaktuja

Fű, fa, virág, kert

Ibolya

Ibolya

Ibolyák

 

A tavasz árokszél hírnöke, gyerekek illatos kedvence. Gyógynövény és C-vitamin forrás is, sőt gyümölcslevest és sütit is díszíthetünk vele.

 

 

 

 

 

Az árokparton rengeteg ibolyát találtunk, nem véletlenül.

Féktelen terjedésének oka: a hangyák. Ezek a hatlábú ibolya-barátok igen kedvelik olajos magját, szertehurcolva szaporítják a növénykéket.

A múlt heti hatalmas csokor ibolya adta az ötletet, hogy valamilyen módon meg kellene őrizni szépségét, illatát, hiszen a vázában olyan hamar elhervad.


Egy részét kandíroztam, azaz először belemártottam enyhén felvert tojásfehérjébe, illetve kristálycukorba, majd alacsony hőfokon meg akartam szárítani, hogy a bevonat rákérgesedjen a virágfejekre. A szárítás elmaradt, mert a gyerekeknek annyira tetszett a cukros-ibolya, hogy megették.

Viola sp

Kandírozott ibolya

Nagyon kellemes, üde, friss , enyhén parfümös, de nem tolakodó íze van.

A népi gyógyászatban a Rápóti-Romváry, Gyógyító növények című könyv szerint nyálkaoldó, idegnyugtató, magas vérnyomást csökkentő hatása van.

Néhány ibolyát megszárítottunk, úgy, hogy egyszerűen egy kistányérra raktuk a virágot, és a tányért a radiátorra tettük.

Ibolya 2

Szárított ibolya

Így az illata diszkréten egy hétig is érezhető volt.

Forrázatot is készítettem: kb. 50 gramm virágot forrásban lévő vízzel leöntöttem, annyival, hogy az ibolyafejeket éppen ellepje a forró víz, majd hagytam kihűlni. Hűtőben így elállt pár napig. A forrázatnak gyönyörű zöldeskék színe volt. A fürdővízbe öntöttünk pár cseppet belőle.

Megpróbáltam a húsvéti tojásokat megfesteni benne, de sajnos nem fogta be a tojáshéjat, vagy nem voltam elég türelmes, mert csak egy fél órát állt a tojás ebben a kék színű, illatos ibolya-vízben.

bíborszínű ibolya

Bíborszínű ibolya

Az ibolyának nemcsak kék és fehér változata van, hanem sárga, bíbor, pöttyös színváltozata is.

Viola

Viola sorora

Simon Tibor növényhatározója szerint közel 18 faja van. Leggyakrabban üde lomberdőkben találkozhatunk vele.

A termesztett Viola odorata fajták közül a Königin Charlotte folyton, ősszel is virágzó fajta, a plena , tömvetelt virágú, és a rosea telt rószaszín változat volt korábban népszerű.

Kapcsolódó írások

Megosztás

Tárgymutató ehhez az íráshoz: , ,

Hozzászólás írása

 

 

Creative Commons Licenc