Nemcsaktuja

Fű, fa, virág, kert

Gyömbér (Zingiber officinale)

Gyömbér gyökér

A közönséges gyömbér gyökértörzse

 

Ha fornyadozik a hűtőnkben egy darab gyömbér, fogjunk egy cserepet, tegyünk bele a háromnegyedéig földet, lehetőleg laza szerkezetű, vízáteresztőt, majd tegyük bele a gyömbér gumós gyöktörzsét, takarjuk be földdel, s locsolgassuk szorgalmasan.

 

 
 
 

 

1-2, esetleg 3 hét múlva (attól függően, hogy mennyire volt kiszáradva e szaporítószerv), hajtást növeszt, lándzsás levelekkel, s a földben gumója növekedésnek indul. A hűtőben sorvadóval ellentétben így több hónapig eltartható e fűszer, s aromája is sokkal frissebb, íze intenzívebb lesz.


Ha nincs ötletünk mire használjuk, íme egy lehetőség: készítsünk indiai teát, a receptet pedig nézzük meg a az alábbi videón, egy hozzáértő indiai előadásában: How to make indian Tea

(Indiában évezredek óta orvosság e növény, segíti az emésztést, serkenti a vérkeringést, antibakteriális, a friss gyökérből készült tea erősít és felmelegít.)

A z így elültetett gyömbér nem túl hosszú életű, virágot sem hoz, de gumós gyöktörzse valamelyest növekedik, főleg, ha a fagyok elmúlásával májusban laza szerkezetű földbe, félárnyékos helyre a szabadba kiültetjük.

Eme trópusi gyömbért ne tévesszük össze a Magyarországon is őshonos, ill. a sziklakertekben is ültetett növénnyel, a gyömbérgyökérrel, latin nevén Reum sp.-val.

Gyömbérgyökér

Rheum, azaz Gyömbérgyökér

Kapcsolódó írások

Megosztás

Tárgymutató ehhez az íráshoz: , ,

Hozzászólás írása

 

 

Creative Commons Licenc