Nemcsaktuja

Fű, fa, virág, kert

Chlorophytum comosum azaz a zöld csokrosinda

csokrosinda

Zöld csokrosinda

 

Azt hiszem ez az a szobanövény, melyet senkinek sem kell bemutatni. Igénytelensége miatt gondozásában nem ejthetünk hibát. Megél napos, vagy félárnyékos helyen, meleg helyen, esetleg fűtés nélküli szobában, túléli a túlöntözést, elviseli a szárazságot.

Ám tudjuk e milyen óriási szolgálatot tesznek nekünk ezek a növénykék?

A történet azzal kezdődik, hogy építgetjük, újítgatjuk a házunkat, közben festékeket használunk, lakkozott, vagy egyéb anyagokkal kezelt bútorokkal rendezzük be otthonunkat.

A falakból, bútorokból aztán különböző rákkeltő anyagok kerülnek a levegőbe, többek között ilyen vegyület a formaldehid.

És itt következik a néma, kissé átlagosnak, vagy unalmasnak tartott csokrosinda hőstette!


Ennek a kis növénynek nincsenek lenyűgöző virágai, nincs ehető, különleges termése, feltűnő, buja levélzete. Ül az ablakpárkányon, zöld-fehér “pizsamájában”, és mialatt építi a testét a levegő szén-dioxidjából, a legkisebb erőfeszítés nélkül távolítja el és hatástalanítja a mérgező formaldehidet a környezetünkből.

Mindezt némi napfényért, a meleg szobáért, és néhány korty vízért cserébe.

Ez abból a kísérletsorozatból derült ki, amit a NASA folytatott, hogy a jövőbeli űrutazók számára olyan növényeket találjon, melyek megtisztítják a levegőt. Több növényről is kiderült, hogy képesek megkötni a szörnyűbbnél szörnyűbb rákkeltő, mutagén anyagokat.

A lekitűnőbb levegőtisztító szobanövények teljes listáját bárki megtalálhatja, és a latin névről beazonosíthatja, ha beírja a keresőbe:

List of air filtering plants wikipedia.

Nagyon részletes leírást bizonyos vegyületek emberi szervezetre gyakorolt káros hatásairól pedig a www. kockazatos.hu oldalon olvashat.

S még csupán annyit, hogy növénykénk igen jól mutat mikulásvirágok között, s nemesítésnek köszönhetően már megjelent a zöld-fehér mellett narancssárga-zöld színekben is, egy alfaja.

Kapcsolódó írások

Megosztás

Tárgymutató ehhez az íráshoz: , , ,

Hozzászólás írása

 

 

Creative Commons Licenc