Nemcsaktuja

Fű, fa, virág, kert

Paradicsombajnokság

paradicsom

Paradicsom magoncok

 

Néhány szó az előzményekről: a paradicsommagok március elején lettek elültetve. Kezdetben az ablakban csírázgattak, míg künn tomboltak a mínuszok.

 

 

 

 

 

Áprilisban már egy fóliasátorban laktak, egynyári virágokkal, s május elején kerültek ki a szabadföldbe, ahol kinyújtóztathatták a gyökereiket, s virágokat bontottak, termést érleltek.

A piacon (láttam) voltak náluk erősebb, nagyobb és sötétebb zöld palánták, de mára ez a különbség már elenyészett. ( Apropó, nagyobb és drágább palánta: a szomszédé kiültetés után le is tört egy közepes erősségű viharban).

Körülmények:

Én 1-1,2x 1 m távolságra ültettem a töveket, agyagos talajra. Rendszeres öntözöm, és levágott fűvel két alkalommal mulcsoztam. (A mulcsot vékony rétegben kell a tövek köré teríteni, különben befülled, és megpenészesedik. A tövek köré közvetlenül ne rakjunk mulcsot hasonló okokból.)

Az öntözésről: sok év tapasztalata, hogy a levelekre ne menjen víz, a töveket locsoljuk. Nagy melegben nagyobb vízadagokkal, inkább 2-3 naponta, a tövekre, mint gyakrabban kevesebbet, mert utóbbi esetben a közvetlenül felszín alatt futnak majd a gyökerek, gyorsabban kiszáradnak és megsérülnek.


Egy-egy kapálás – tartja az idősebb nemzedék – felér egy locsolással, és porhanyósítja a talajt, kevéssé engedi kiszáradni, tehát nagyon fontos dolog, bár a: “Ssziaaa, na mit csináltatok a hétvégén?” -kevéssé kedvelt kolléganői kérdésre adott válasz: “Kapáltunk” -némi értetlenkedést, pislogást eredményez.

Persze előre felkészültek diplomatikusabban is fogalmazhatnak. Pl. : kevéssé használt izomcsoportokat mozgattam meg a napsütötte kertben, virágillat terápia mellett.)

Ne feledkezzünk meg a karózásról, kötözésről sem, legalább 1m magas karóra számítsunk. Az alsó leveleket távolítsuk el, így kevesebb kórokozóra számíthatunk.

A versenyzők:

paradicsom

Paradicsom fajták

Balról jobbra haladva:

koktél paradicsom

csíkos paradicsom ( Ez magról kelt, meghagytam, lesz ami lesz alapon, mert gyönyörű palánta volt, nálunk eddig kevéssé ismert fajta, az angoloknál kedvelt. Éretten sárgával halványan csíkozott. )

Korall

San Marino

Marhaszív

“Fa” paradicsom ( ez a fajta a többitől eltérően folyton növő, míg a többi determinált növekedésű, azaz egy bizonyos méret elérése után már nem nő tovább.)

paradicsom

Értékelés később, érettebb állapotban, amikor igazán érezhető minden íz és zamatanyag.

 

Kapcsolódó írások

Megosztás

Tárgymutató ehhez az íráshoz:

Hozzászólás írása

 

 

Creative Commons Licenc