Nemcsaktuja

Fű, fa, virág, kert

Cékla

céklamagok

céklamagok

 

Még vethető július végén a letermett zöldségeink helyére a retek, és a cékla; e két zöldségféle, még az október végi, november eleji fagyokig beérik (visítva).

 

 

 

 

 

Óriásméretekre ne számítsunk, egyik zöldségféle esetében sem, bár szerintem a kis gömböcskék zamatosabbak mint a nagyok.

A céklát korábban csupán ecetes, cukros lében készített salátaként ismertük. Csodálatos színe elbűvölő, az elbűvölő szín mellett azonban a céklaíz nem mindenki által kedvelt.

Nos, számukra kedvcsinálóként néhány mondat, miért szerethető mégis a cékla:

1. 100 g céklában 30 kcal energiatartalom van! Ezzel a zöld saláták (15 kcal), a paradicsom, paprika, uborka (20 kcal) után igencsak előkelő helyet vívott ki a fogyásra vágyók étrendjében.

2. Nyomelemeket, vitaminokat, ásványi anyagokat bőven tartalmaz, tisztítókúrákban gyakran alkalmazzák, azonkívül a daganatos betegségek megelőzésében is fontos szerepet tulajdonítanak számára, mert meggyorsítja a bélrendszerben a salakanyagok kiürülését.

Mivel termesztése egyszerű, egy kis munkával, és egy gyümölcscentrifugával mi, saját magunk állíthatjuk elő mindennapi biocéklalevünket.

3. Ha szeretünk főzőcskézni, különleges kaland kipróbálni saját termesztette céklánkból az interneten fellelhető recepteket.

Nyersen, reszelve, joghurttal, sütve tormával, vagy meggyel fagyinak.

Az biztos, hogy a színe meseszép, az ízét meg megtudjuk, ha megkóstoljuk.

Jó keresgélést!

Aki a céklaültetést választja, néhány jó tanács:

– Csodálatos ráncos-gömbös magját csak 2-3 cm mélyen vessük.

– Ha nem akarunk kelés után túl sok energiát gondozására fordítani, a magokat 30 centiméterenként ültessük, így van a gumóknak elég hely és tápanyag a fejlődésükhöz (a sortávolság is lehet 30 cm).

– Ültetés után ne hagyjuk kiszáradni a talajt, s akkor gyorsabban, egyenletesebben kelnek a magok.

– Kártevőinek száma csekély, főleg a kiskertekben, ahol nem monokultúrában termesztenek, növényvédelemre nincs igazán szükség.


Azt a néhány, mindenre elszánt répa levéltetű, a megszállt levél eltávolításával, vagy katicabogarak felkutatásával, és a fertőzött levelekre irányításával elintézhető.

Szóba jöhet még némi levélfoltosodás is, azonban ez növényeink fejlődését nem zavarja meg túlságosan.

Kapcsolódó írások

Megosztás

Tárgymutató ehhez az íráshoz: , ,

Hozzászólás írása

 

 

Creative Commons Licenc