Nemcsaktuja

Fű, fa, virág, kert

Lestyán

lestyán

A lestyán-szívószál paradicsomlében

 

A lestyán (Levisticum officinale) szára az egyik legkitűnőbb szívószál!
Belül üreges, teljesen természetes, zöld, fehér csíkos, és még gyógyhatása is van: gyomornyugtató, emésztést segítő, antibakteriális hatású. (Áldott állapotban fogyasztása csak mértékkel ajánlott.)
A paradicsomlének ráadásul különleges, pikáns zamatot is ad.

 

 

 


Ízét a leveskockákból ismerhetjük, de mértékkel alkalmazva, más fűszerekkel kombinálva egészen más ízvilágot is kialakíthatunk. Halakhoz, zöldségekhez, levesekhez ajánlott.
Magról áprilisban és augusztusban szaporíthatjuk, s ha kikeltek az apró magoncok, szigorúan és könyörtelenül 40×50 cm sor- és tőtávolságot alakítsunk ki.

Egyébként még a lestyán íz kedvelőinek is elegendő 4-5 tő egy kiskertben, hiszen a növény 1-1,5 m magas, és bőven hozza nagyméretű, sötétzöld leveleit, amit fűszerként használunk.

Növényünk az átlagos kerti talajt kedveli, átlagos tápanyag- és víz ellátást. Ültetésekor arra ügyeljünk, hogy más növények nem kedvelik, a lestyán közelében lassabban fejlődnek, és ő sem kedveli mások társaságát. Szerencsére a kártevőknek sem kedvenc csemegéjük, kizárólag igen nagy rovar éhinség esetén fanyalodnak e növényre.

Télen levelei lefagynak, tavasszal a gyökeréről azonban újra hajt, az újonnan kihajtó zsenge levelek a legzamatosabbak.

lestyán

Kapcsolódó írások

Megosztás

Tárgymutató ehhez az íráshoz: , ,

Hozzászólás írása

 

 

Creative Commons Licenc