Nemcsaktuja

Fű, fa, virág, kert

Sárgarépa, petrezselyem

Sárgarépa, fehérrépa

 
Nyáron, a kertes házban lakóknak, akiknek van terük, kedvük és idejük, csak ki kell sétálni a kertbe, s alaposan körülnézni, hogy a “mit főzzek ma a családnak?” kérdésre választ kapjanak. A veteményeskert két elengedhetetlen szereplője a sárgarépa és a petrezselyem.

 

 

 


Mindkét gyökérzöldség hidegtűrő, ezért már februárban elvethető a magja, de márciusban még nagyobb eséllyel ültethetjük, sőt még áprilisban is próbálkozhatunk.

Zöldségeink magja apró, ezért jól megmunkált aprómorzsás talajba ültessük el a magokat, 2-3 cm mélyen. A tetejét tömörítsük meg, hogy az eső ne mossa ki a magokat.

Természetesen ne hagyjuk kiszáradni a talajt, és számítsunk arra, hogy a magok lassan csíráznak, mivel lassan vesznek fel vizet nagy olajtartalmuk miatt.

sárgarépa

Frissen kikelt sárgarépa magoncok

Ha csak nyári friss zöldségre vágyunk, és nem akarjuk tárolni a zöldséget, akkor rövid tenyészidejű, lédúsabb, ropogósabb fajtát válasszunk, ha tárolásra szánjuk, hosszú tenyészidejűt.

Kötöttebb, agyagos talajba rövid gyökerű fajtát válasszunk.

A víz ne legyen se túl sok, se túl kevés, de a talaj legyen állandóan nedves.

A répák kedvelik a hagyma társaságát, és viszont, ezért egymás mellé ültethetjük őket. A répát nem kedvelik a hagymalegyek, a hagymát a répalegyek, ezért is jó egymás mellé ültetni őket.

 

 

 

Kapcsolódó írások

Megosztás

Tárgymutató ehhez az íráshoz: ,

Hozzászólás írása

 

 

Creative Commons Licenc