Nemcsaktuja

Fű, fa, virág, kert

A bangita nemzetség

Labdarózsa ősszel

Labdarózsa ősszel

 

A bangita (Viburnum) nemzetség szebbnél szebb tagjai között akadnak lombhullatóak, és örökzöldek, ritkaságok és közkedvelt fajok is.
Ezek közül három kedvencemet szeretném bemutatni.

 

 

 

 

 

Korai bangita

Korai bangita

 

1. Ha kellemes illatú, rózsaszín, vagy fehéresrózsaszín virágú bokrot keresünk, amely tél végén februárban már virágzik, korai bangitát, (Viburnum fragrans ) vagy kikeleti bangitát (Viburnum x bodnantense) válasszunk.

Ez a 2-3 m magas, barna ágú cserje a jó kerti talajt, és a védett fekvést kedveli.

 

 

 

Viburnum

Ráncoslevelű bangita

 

 

2. Ha olyan növényt szeretnénk, amely télen is zöld, és nem tűlevelű, metszeni nem kell, meszes talajra szánjuk ( ilyen Magyarország nagy része), háttérnövénynek szánjuk ragyogó évelőinkhez, mely kiemeli színüket és formájukat.

Ha maximum 4-5 m magasra növő növényt keresünk, helyigénye max. 4 m.

Ha nem akarunk sok méhet, és nem szeretnénk metszegetni, és olyan növény kell nekünk, amelynek gyakorlatilag nincs kártevője, kórokozója, akkor válasszuk a Ráncoslevelű bangitát (Viburnum rhytidophyllum).

Ennek a bangitának mindig zöld, fehér, illattalan virágai májusban jelennek meg. Ültethetjük egyedül, évelőkkel, vagy sok orbáncfűvel körülvéve, esetleg fügefákkal csoportosan.

labdarózsa

Labdarózsa szívvirággal

 

3. Ha régimódi, kedves emléket szeretnénk a kertbe, ballagások régen elengedhetetlen díszítőelemét, amelyet metszeni nem kell.

Ha érdekes levelű, és még érdekesebb virágú fajtát, kevés metszést igénylő bokrot, melynek egyetlen hibája, hogy a levéltetvek is szeretik.

Ha meszes talajt kedvelő, szárazságot is elviselő, keskeny, kb. 2 m magas bokorra vágyunk, akkor válasszuk a labdarózsát (Viburnum opulus var. sterile).

Ültessük rózsaszín futórózsával, orgonával, egy tavacska mellé, vagy cserjecsoportokba – biztos nagy sikere lesz.

 

 

 


Kapcsolódó írások

Megosztás

Tárgymutató ehhez az íráshoz: , , , , , , , , , ,

Hozzászólás írása

 

 

Creative Commons Licenc