Nemcsaktuja

Fű, fa, virág, kert

Saláta és retek

salátamagoncok

Salátamagoncok

 

Február végén-március elején már kezdődnek a kerti munkák. A zöldségeskertben kezdő kertészeknek is ajánlható a saláta és a retekmagok ültetése, mivel a viszonylag nagy magok könnyen csíráznak.

Az ültetés helyét ássuk fel, gereblyézzük el, hogy apró szemcsés, porhanyós földbe kerüljenek a magok, hiszen fiatalon a puha, sérülékeny csíranövénykék fejecskéjükkel a kemény talajt nehezen törik át.

 

 

 

A saláta magok vetését március elejétől kezdhetjük, s ha hetenként egy-egy sort ültetünk március végéig, akkor májustól júniusig mindig lesz friss salátánk.

Orvosi borágó

Orvosi borágó

A magokat kb. 2 cm mélyen vessük. Egy fej saláta térigénye kb. 25×25 cm, ezért érdemes nem szórni a magokat, hanem 25 centiméterenként 3-4 magot tenni az ültetősorba, közé pedig orvosi borágó magot és/vagy vörös-, lilahagymát duggatni, így nemcsak hasznos, hanem szép is lesz a zöldségeságy.

saláta

saláták és hagymák

Az orvosi borágó egyes szerzők szerint a salátánkat még a csupasz csigáktól is megvédi.

Én személy szerint a jégsalátát jobban szeretem, nehezebben magzik fel, és világoszöld, ropogós, kemény leveleit szívesebben fogyasztja az egész család.

A csírázásnál és a friss, keserűségmentes íz érdekében is fontos, hogy a saláta földje mindig nedves legyen, ne száradjon ki, de ne is tocsogjon a víztől. Általánosan elmondható, hogy 1 liter víz 1 m² talajt 1cm mélyen nedvesít át, és hogy a ritkább locsolás jobb.


Gyakoribb öntözésnél a gyökerek inkább a talaj felszínére törnek, itt könnyebben kiszáradhatnak, ha nincs idő locsolni, és a kórokozók is jobban támadnak az állandóan nedves leveleken, a felfröccsenő vízben.

Salátamagot újra ültethetünk június végén, július elején, akkor szeptemberre újra friss salátát szedhetünk.

A retekmagokat is korán, már februárban vessük el, hiszen a melegben megpudvásodnak, felmagzanak, vagy ádáz ellenségei, a pattanóbogarak felfalják már zsenge növénykorukban.

retek

Retek és pattanóbogár harapdált levele

Pattanóbogarak elleni védekezés lehetőségei:

(fekete, fényes “dögök”, közeledtünkre bolhaszerűen elugranak, másnapra az éppen kikelt reteknövénykékből hírmondó sem marad.)

-Korai vetés, a hideget a bogarak kevéssé kedvelik, így mire felébrednek, a retkeink már olyan nagyok, hogy túlélik a rágcsálást.

(Akinek lehetősége van rá, már fűtetlen fóliába is vetheti február elejétől.)

-Vízzel permetezés. Tapasztalataim szerint ezen a bogarak jót röhögnek, félóra múlva már a növényeken falatoznak újra.

– A közelbe olyan növényt ültetünk, amit jobban kedvelnek, ez addig jó, amíg le nem rágják áldozataikat.

-Enyhe permetszer használata, szigorúan betartva a várakozási időt.

A retekmagokat két-három cm mélyen ültessük, kb. 30cm-es tőtávolságra, 10 cm-es sortávolságra.

Tavasszal kerek, piros hónapos retket, július-augusztusban őszi fehér sörretket ültessünk.

A saláta és retek kedveli egymás társaságát, ezért ültethetjük őket egymás mellé.

Kapcsolódó írások

Megosztás

Tárgymutató ehhez az íráshoz: , , ,

Hozzászólás írása

 

 

Creative Commons Licenc