Nemcsaktuja

Fű, fa, virág, kert

Klívia

Klívia

 

A klíviát már nagymamáink is ismerték, és kedvelték.

Haragoszöld levelű, narancs-piros virágú, alacsonyabb, illatos és nagyobb levelű, csodás, illattalan változatát ismerem.

 

Viszonylag igénytelen szobanövény, betegségek ritkán támadják meg.

15-20° C ideális számára.

Gyakran képez tősarjakat, ha már 4-5 leveles és kb. 20 cm magas, akkor a cserépből vegyük ki óvatosan, és egy éles késsel távolítsuk el a sarjakat.

A fiatal növénykéket tápdús, jó vízáteresztő, általános virágföldbe ültethetjük.

Napos, félárnyékos ablakban érzi jól magát, kevés, vagy közepes vízigényű. Ez azt jelenti, hogy hetente egyszer érdemes meglocsolni, de elviseli ha csak kéthetente jut rá idő.

Öntözéséhez a csapvíz is jó, de az esővizet jobban kedveli.

Klívia

Klívia

A virágzáshoz novembertől januárig egy nyugalmi periódusra van szükség kb. 10 °C-on, öntözés nélkül.

(Január közepétől, vagy végétől is elkezdhetjük a növény pihentetését, virágbimbó serkentését.)


Az etilénes kezelés a másik lehetőség, ami nem olyan nagy ördöngősség, mint amilyennek elsőre hangzik. Az etilén egy gáz, amit az érő gyümölcsök is termelnek érés közben, pl. a banánhéj és a kissé érett alma is. Ezt a levelek közé kell tenni, a növényt pedig egy kevéssé feltűnő helyre helyezni az ablakbakban, mondjuk a függöny mögé (a barnás banánhéj, vagy a rothadó alma nem a lakás dísze), és beszüntetni a növény locsolását. Fényre szüksége van.

Két-három hét múlva, amikor már nem is számítunk rá, egy világoszöld száron, zsenge, friss bimbók jelennek meg, ekkor melegebb helyre vihetjük a növényünket, egy őt megillető helyre, ahol kibontja virágait, és mi diadalittasan gyönyörködhetünk virágpompájában. Ekkor már öntözhetjük.

Nekem ez a praktika már több éve bejön.

Kapcsolódó írások

Megosztás

Tárgymutató ehhez az íráshoz:

Eddig 2 hozzászólás született a fenti íráshoz:

 1. 2012. január 30. 21:04

  hencigyerek

  Tisztelt Blogger!
  Zsenge és Megrögzött Halottaim sírjára várnék-kérnék beültetési ötleteket,már ha nem vagyok túl diszkrét-indriszkét!!! xxx-x

 2. 2012. február 07. 21:41

  Judit Judit

  Kedves Hencigyerek!

  A válasz megér egy blogbejegyzést is, kicsit később, most elöljáróban annyit, hogy a sírkertekben is fontos kérdés, hogy napos, vagy árnyékos helyen van e sír. Napos helyen a sziklakerti növények, egynyáriak, árnyékos helyen a gyeppótlók alkalmasak.

Hozzászólás írása

 

 

Creative Commons Licenc