Nemcsaktuja

Fű, fa, virág, kert

Gránátalma

gránátalma

Gránátalma

Termése sok magjával a termékenység, a jólét szimbóluma. Gyönyörű, tűzpiros virágai a szerelem jelképei.

Termésének édes-savanyú leve érrendszeri betegségek ellen hatásos.
Őshazája Közép- és Dél-Ázsia, de a Földközi tenger környékén is találkozhatunk vele. Törpe változata A Punica granatum var. nana kedvelt szobanövény.

 

 

 

Magvetéssel viszonylag könnyen szaporítható:

Ha a magról lerágcsáltuk a lédús gyümölcshúst legjobb ha még aznap elültetjük a magokat, mert kiszáradva elveszíti csírázóképességét.

Vegyünk egy se nem kicsi, se nem nagy cserepet, félig töltsük meg jó minőségű földdel, tegyünk rá kb. egy ujjnyi homokot, erre rakjuk a magokat, majd takarjuk be újabb egy ujjnyi homokkal. Öntözzük be, és takarjuk le fóliával, vagy üveglappal.

A magok néhány nap alatt kicsíráznak, a kis levelek előbukkanása után a frissentartó fóliát azonnal vegyük le.

Én teletömtem maggal a cserepet, ebből hét-tíz növény fejlődött, ennek nagy része palántadőlésben elhunyt. (A palántadőlés minden kertész rémálma, végre kicsírázik a mag, erre jön a palántadőlés, elvékonyodik, elbarnul a vékony száracska, és eldől, elpusztul a növény. Nem kell túlöntözni, sok levegőt kell biztosítani a csíranövényeknek, drasztikusabb, mindenre elszánt csíráztatók mankoceb hatóanyagú gombaölő szereket használhatnak, ezzel először már a mag ültetésekor permetezzük be a földet. Szobapermetezésre egy kiürült, kimosott ablaktisztítós prickolós műanyag edény is megteszi).

gránátalma

Gránátalma magok

Kikelés után dédelgessük az ablakban növényeinket, majd tavasszal kirakhatjuk őket a teraszra, de szigorúan fagymentes, védett fekvésbe, nyáron pedig már a szabadfölbe is kiültethetjük. Jó minőségű, lazább szerkezetű, tápanyagdús talajba a legszebbek, de csaknem minden talajon megélnek.

Nem vízigényes, de a fiatal növények meghálálják az öntözést. Viszont nagyon fényigényes, csak a teljesen napos fekvést kedveli.


A magról kelt növények sajnos csak az ötödik évtől virágoznak, de a bokor is mutatós.

Ha már virágoznak, a tenyészidő kb. 200 nap, a virágok júliusban jelennek meg, késő ősszel még beérhetnek.

A gránátalma lombhullató, az első hideg éjszaka után lombja lehullik, (enyhe fagyoknak ki is kell tenni a növényt), ekkor hideg, fagymentes helyen 0-5 C° között, ritkán locsolva jól áttelel. Idősebb növények védett, déli fekvésű területeken a kertben is áttelelnek.

Én a gránátalmámat a szobába vittem, miután lehullott a lombja, most újra kileveledzett, bár a friss levelecskék ebben a borús, téli időben kissé világosak, klorofill szegények.

gránátalma

Gránátalma magonc

 

Kapcsolódó írások

Megosztás

Tárgymutató ehhez az íráshoz: ,

Eddig 3 hozzászólás született a fenti íráshoz:

 1. 2013. október 07. 11:25

  Rob

  Szia
  Neked már teremnek ezek a magoncok, és ha igen mennyit? Gondolom 4-5 áv kell a magról kelteknek.

 2. 2013. október 09. 17:35

  Judit Judit

  Kedves Rob!
  Én is úgy tudom, hogy 4-5 év után teremnek, az enyémek csak három évesek. :))

 3. 2018. március 09. 23:38

  Jozsi varga

  Én ma vetettem el kb 30 magot remélem kikel zöme !!

Hozzászólás írása

 

 

Creative Commons Licenc