Nemcsaktuja

Fű, fa, virág, kert

Bíbor kasvirág és kékgyökér

Bíbor kasvirág

Bíbor kasvirág

 

Ennek a csodálatos meleg , napsugaras ősznek egyetlen apró hátránya, hogy egy csepp eső sem esett hetek óta. Ez igencsak próbára teszi növényeink tűrőképességét. Bár a nedves kerti talajt kedveli, az időnkénti , (jaj már megint locsolni kéne, na ezek a szerencsétlenek is kapjanak egy kis vizet) locsolás ellenére is szépek a bíbor kasvirágok és a kékgyökerek.

A bíbor kasvirág (Echinacea purpurea) az üde, vagyis mindig kissé nedves, nyirkos, tápanyagdús kerti talajt, és a napos helyeket kedveli. Ha talaj- és napfényigényét kielégítettük, a szép lándzsás útifűhöz hasonló tőlevelei közül 70-100 cm-es szárakon gyönyörű kúpos, lilás-rózsaszín virágzatokat nevel júliustól akár októberig is. Ezeket aztán szorgalmasan látogatják a lepkék és a méhek (darazsak nem).

A virágok sokáig szépek vázában is, a töveken is, ha levágjuk az elnyílott virágzatokat.

Echinacea purpurea

Echinacea purpurea

Ültethetjük egyesével, vagy nagyobb csoportokat alkotva, a tövek távolsága 50-50 cm legyen. A tél közeledtével a virágzati szárakat vágjuk le, a tövek télállóak, takarni nem kell őket.

Októbertől- márciusig tőosztással szaporíthatóak, vagy a magjaikat ősszel megszedjük papírzacskóba, ezt száraz, fagymentes helyen őrizgetjük, és áprilisban szabadföldbe, jó morzsalékos , nedves talajba elültetjük.

Ceratostigma

Ceratostigma

Igazán szép színhatást érhetünk el, ha a kasvirágok lábaihoz az apró termetű, 30-40 cm magas égszínkék virágú kékgyökeret ültetjük, melynek latin neve: Ceratostigma plumbaginoides – igazi nyelvtörő, (főleg, ha gyorsan mondjuk).

Az esztétikai élményt az is növeli, hogy a kis Ceratostigma levelei piros-barnára színeződnek.

A virágok már augusztusban megjelennek, és októberig virítanak.

Kékgyökér

Kékgyökér a virágzás kezdetén

Tavasszal későn hajt ki, tehát ügyeljünk a tavaszi munkálatok során nehogy kikapáljuk a még alvó töveket. (Aki sokáig virágzik, az későn kel, ezt el kell nézni ennek a kis gyönyörűségnek).

Tőosztással tudjuk szaporítani.

Szintén a nyirkos, tápdús kerti talajt és a napot kedveli.

Néhány május-júniusban virágzó haranglábat, és június-júliusban virágzó évelő szarkalábat is ültethetünk a csapatba.


Kapcsolódó írások

Megosztás

Tárgymutató ehhez az íráshoz: , , ,

Hozzászólás írása

 

 

Creative Commons Licenc