Nemcsaktuja

Fű, fa, virág, kert

Az amarántok

Amaeranthus

Amaranthus Joseph's coat

 

A trópusi tájak aranysárgája, a naplementék izzó pirosa tündököl leveleinek színeiben. Ez a csodálatos levéldísznövény egy Amaránt, vagy latinul Amaranthus.

 

 

 

 

 

Az Amaranthus nemzetség disznóparéj nevezetű tagját kerti gyomként mindenki ismeri, aki valaha is kertészkedésre adta a fejét. Igen szapora fajta, különösen a nyár második felében sűrűn kelve nehezíti haszonnövényeink életét, elszippantva az éltető vizet, tápanyagot és napfényt.

Amaránt

Amaránt

Ismert piros levelű és virágú fajtái, a trópusi területekről származó, meleget, napfényt kedvelő, szárazságtűrő amarántok, melyek 1-1,5 m magasra nőnek, s a nyár közepétől, a fagyokig virágoznak. Régebben közkedveltek voltak a falusi kertekben. Eltakartak egy-két betonfalat, kipótoltak a virágágyásban egy kis rést. Nem is értem miért nem ültetik manapság, hiszen igénytelen, szárazságtűrő, és önvető, vagyis magját elhullatva újra kihajt.

Vörös virágzatuk nagyon tartós, mutatós, és még szárazvirágnak is jók.

Amaranthus

Színes levelű amarántok

Gyüjtőszenvedélytől fűtve találtam egy tarka levelű változatot is, az Amaranthus Joseph’s coat nevezetűt.

Ez az én felfedezettem, igazi szépségét a nyár második felében mutatja meg. Megnő úgy egy méter magasra, majd elkezd színesedni a felső levélzete, sötétbordó-zöld és sárga-vörös-zöld színben pompázik.


A növénykék életüket magoncként kezdték áprilisban magtálcában (két hét alatt kicsíráztak), azért itt, mert karószerű gyökereik miatt másként nem lehetett volna átültetni őket, illetve akkor még nem tudtam, hol is lesz a végleges helyük. Ekkor még közönséges zöld növénykék voltak. Júniustól kezdtek színesedni.

Amaranthus

Amaranthus

Ha valaki kedvet kap ültetésükhöz, tisztában kell lennie azzal, hogy igen mutatós, de igen kényes fajtája nemzetségének. Nem árt védett helyre ültetni, mert magassága, és nagy levélüstöke miatt érzékeny az erős szélre. Nagyon kedveli a vizet, ezért rendszeresen öntözni kell, ügyelni arra, hogy ne száradjon ki a földje, sok napfényt és meleget igényel.

Tápdús talajban magasabbra nő, balkonládában alacsonyabbak lesznek, csúcsukat levágva elágaznak, több apró bóbitájuk nő.

Melléjük nagyon szépek a mézvirágok, vagy piros és sárga dáliák.

Dália

Dália

Dália

Dália

 

Kapcsolódó írások

Megosztás

Tárgymutató ehhez az íráshoz: , , , , , ,

Hozzászólás írása

 

 

Creative Commons Licenc