Nemcsaktuja

Fű, fa, virág, kert

Gumós kömény

Gumós kömény

Gumós kömény

 

A kedvenc szomszéd-barátnőm hozott a múlt héten két csodálatos gumós köményt, egy igazán könnyen elkészíthető recepttel.

Érdemes kipróbálni a termesztését is ennek az olasz zöldség-különlegességnek, hiszen csodálatosan néz ki már csak a dús, szeldelt, laza levelei miatt is, akár dísznövénynek is jó, s ha egy érdekes, kissé ánizsos, friss ízű salátára vágyunk, akkor csak ki kell sétálni a kertbe, kihúzni a földből egy-két gumós köményt, majd még pár mozdulat, és két perc alatt kész is a saláta.

Termesztése

Leghamarabb május, júniusban vessük magját sekélyen, 3-4 cm távolságban, akár pl. a borsó helyére. Egyes fajtákat július előtt el sem lehet vetni, ezért kitűnő másodvetemények.

Rendszeresen öntözzük, mert kedveli a vizet, a párás levegőt. (Ez az esős nyár legalább ennek a veteménynek kedvezett, nem úgy mint szegény paradicsomoknak.)

Ha a gumók megjelentek, kissé fel is tölthetjük a töveket, akkor fehérebb gumót kapunk.

Gumós kömény

Gumós kömény

 

A saláta receptje

A gumós kömény gyökerét, levelét levágjuk, megmossuk, vékony szeletekre vágjuk.

Citromlevet és egy kevés olívaolajat öntünk rá, megszórjuk mazsolával, pihentetjük egy kicsit, és már kész is. (A mazsola nagyon fontos!)

gumós kömény

Gumós kömény saláta


Kapcsolódó írások

Megosztás

Tárgymutató ehhez az íráshoz: ,

Hozzászólás írása

 

 

Creative Commons Licenc