Nemcsaktuja

Fű, fa, virág, kert

Ördögszem

Ördögszem

Ördögszem

A növények magyar elnevezése hihetetlenül fantáziadús, képzeletgazdag, ahogyan ennek a Mácsonyafélék családjában tartozó egyszerű mezei, rét illatú kedves növénykének is. Nem ördögi, nincsenek rajta szúrós tövisek, tüskék, akkor vajon kinek, és miért jutott eszébe róla az ördög szeme?

Hegyek, dombok között, kaszálóréteken barangolva, a nyári napsütésben sokféle színű és illatú növény nyílik, és közöttük zúg, dong a népes bogársereg, tarka pillangók röpködnek. Ezeken a száraz sztyeppréteken virít tavasztól őszig az erős szárú, krémsárga Vajszínű ördögszem, mellette, pár méterrel odébb, gyakran látni a lilás színű Szürkés ördögszemet.

Van a nemzetségben egy ritka, csak a Kárpát-medencében őshonos rokon, a Bükk és a Mátra szikagyepein élő lilás, ibolyaszín virágú, Galambszínű ördögszem is. Szerencsére a nemesítő kertészek is megkedvelték, a kerti változatuk a Scabiosa caucasica.

Scabiosa, ördögszem

Scabiosa, ördögszem

Aki kedveli a pasztell színeket, a mezők lágy illatát, az feltétlenül ültessen a kertjébe.

Egynyári növény, magját rögtön ültethetjük állandó helyére, március-áprilisban finom, meleg, jól elmunkált porhanyós talajba, hogy a kis növénykék könnyen áttörhessék a talajt, s elkezdhessék “testépítő” munkájukat a napfény segítségével. Ültessük sűrűn, majd miután kibújtak a magoncok, és túl sűrűnek találjuk, egy-kettőt kicsíphetünk a tömegből. ( Én körülbelül 10 cm tőtávolságra ültettem őket.)

Gyorsan kifejlesztik levélkéiket, szárukat, s június-júliusban már virágoznak is.

Scabiosa caucasica

Scabiosa caucasica

Többféle színárnyalatban virít a puha fészekszerű virágzat, fehér, sárga, bordó, lilás-rózsaszín is akad közöttük.


Maga a növény erős szárú, kb. 20-30 cm magas, ezért feltétlenül elöl, az alacsony növésűek között kapjon helyet. Én a levendulák elé ültettem őket. Nagyon kellemes látvány a bíbor kasvirágok előtt is. Egyéb egynyáriak közül a kert búzavirág, vagy a konkoly elé ültetve, kaszálós rét hangulatúvá teszi a kertet.

Echinacea

Echinacea, kasvirág

A termése is nagyon kedves, érdekes látvány, ami elvirágozva is díszít, és száraz virágdísznek is jó.

Scabiosa termése

Ördögszem termése

Kapcsolódó írások

Megosztás

Tárgymutató ehhez az íráshoz: , , , , , , , , , ,

Hozzászólás írása

 

 

Creative Commons Licenc