Nemcsaktuja

Fű, fa, virág, kert

Szeplőlapu

Cerinthe major

Cerinthe major purpurascens

E különleges növény, magyar neve Szeplőlapu, latinul: Cerinthe major purpurascens, angolul: Honeywort.

Ezt a szép nevű növényt először egy angol internetes kertészkedős csomagküldő honlapján láttam. Nosza telefon öcsinek, nekem ilyen kell, rendeld meg, és küldd el légyszi. Angliában ( ne feledjük, ott több az eső, hűvösebbek a nyarak) egész nyáron virágzik – írták az új kedvencemről – nosza kipróbálom, mit szól a kissé szárazabb és melegebb klímánkhoz.

Áprilisban ültettem viszonylag nagy magjait, persze magtálcába, mert így könnyebb nyomon követni a növények fejlődését. Szépen gyarapodtak, két- háromleveles korukban kiültettem szabadföldbe, kb. 30×30 cm-es sor-, és tőtávolságra.

Rendszeresen öntöztem, nem száradt ki a földje, és nagyon szépek lettek. Még mindig akad rajta egy-két virág, de már akad egy-két sárga levele is. Hozzá kell még tennem, hogy homokosabb talajban tovább maradna szép, a mienk nagyon agyagos.

Miért tetszett meg, és miért tartozik a kedvenceim közzé ez az egyéves, magról szaporítható növény?

 

Cerinthe major

Cerinthe major

 

Levélzete, szára különleges zöldes-liláskék, fehér foltokkal.

A virágok színe tengerkék, egy kis lilás, bordós és leheletnyi sárga beütéssel.

A virágzata mókásan kunkorodik., nagyon szeretik a méhek. Zsongtak, bongtak körülötte. ( A félreértések elkerülése érdekében, csak a nektár érdekelte őket, senkit nem csíptek meg.

30-45 cm magas, kitűnő szegélynövény, május- júniusban igazán szép teljes virágzásban.

Csoportosan ültessük őket, és hagyjuk érvényesülni azzal, hogy egyszerű zöldfelület mellé, évelők közé ültetjük. Elvirágzás után felszámoltam az elszáradt töveket. Magjukat elhullatták, s szeptembertől egész november végéig újra díszítettek lombjukkal.


 

Cerinthe major

Cerinthe major

Kapcsolódó írások

Megosztás

Tárgymutató ehhez az íráshoz: , , , ,

Hozzászólás írása

 

 

Creative Commons Licenc