Nemcsaktuja

Fű, fa, virág, kert

Convolvulus Royal Ensign

Convolvulus Royal Ensign

Convolvulus Royal Ensign

 

Egyszerű mutatós virágai, korán reggel nyílnak, de délután három, négy órára becsukódnak.

A szülinapomra kaptam a magokat az öcséméktől, március közepén vetettem el magtálcákba, a magoncok fólia alatt növögettek.

Két-három leveles korukba kiültettem őket, 20 cm x 20 cm tőtávolságra, semleges, közepes tápanyagtartalmú talajba, napos helyre, és rendszeresen öntöztem őket.

Június első hetében kezdtek virágozni, kezdetben nem is vettem észre, mert elég hátul volt a kertben, reggel rohantunk munkába, oviba, suliba, délután mire hazaértünk összecsukódtak a virágok. Fel is voltam háborodva, hogy micsoda virágok ezek, bimbóznak, aztán elhervadnak, nincs teljes virágzásban egy sem közölük. Aztán egy szép napos szombat reggel tejeskávét iszogatva sétálgattam a kertbe, mert ugye az ember azért ültet virágokat, hogy gyönyörködjön bennük. Megpillantottam őket , vagy harminc virágzott, és majdnem elejtettem a kávéscsészét olyan szépek voltak!

Convolvulus

Convolvulus Royal virágzásban

 

Maga a növény kb. 30 cm magas, felálló szárú, ellentétben rossz hírű gyom rokonával, a Convolvulus arvensis, avagy apró szulák , esetleg folyókafű néven ismert kegyetlen gyommal, mely földön futva elszívja a tápanyagot, felkúszva fojtogatja növényeink, ráadásul majdnem harminc évig csíraképes a magja.


További tapasztalatok a kék, szépséges Convolvulussal kapcsolatban: kedveli a napot és a sok vizet, ha eldől a szára, érdemes lazán körbekötni egy zöld madzaggal, óvatosan meghúzni, így segítve a szárakat, hogy ne dőljenek el.

Narancssárga körömvirágok nőttek mellette, így nagyon mutatós, de sötétbordó búzavirággal, és önmagukban is szépek.

Remélhetőleg ősztől kaphatóak lesznek a magjai, tudok küldeni belőlük az érdeklődőknek.

Kapcsolódó írások

Megosztás

Tárgymutató ehhez az íráshoz: , , , , ,

Hozzászólás írása

 

 

Creative Commons Licenc