Nemcsaktuja

Fű, fa, virág, kert

Hárs

HársvirágJúniusi hajnalon már korán reggel szól a feketerigó éneke a nyitott ablakon át, és a trillákkal beáramlik a hársfavirágok édes illata. Ezt a kellemes ébresztőt élheti át bárki, aki kertjébe, vagy háza elé hársfát ültet. Nézzük sorba milyen hársfákkal találkozhatunk, melyiket mire lehet használni, hová ültessük őket.

 

 

 

Nagy- és kislevelű hárs (Tilia platyphyllos, Tilia cordata)

A két faj környezet igénye, felhasználása hasonló. Az eltérés közöttük csak néhány rendszertani apróság: a nagylevelű hárs levelei például nagyobbak, és a levelek fonákán az érzugokban fehér pamacs van.

Nagylevelű hárs

Nagylevelű hárs levele

A kislevelű hárs levelei kisebbek, és az érzugokban vörös pamacs látható.

Kislevelű hárs

Kislevelű hárs levele

 

Mindkettő otthonos, őshonos hazánkban, lomberdeinkben felfigyelhetünk rájuk, különösen virágzáskor, hiszen virágaik édes illata, és mézfejtője vonzza a méheket, ilyenkor zsong, bong a fák körül a méhsereg.

Tehát kertünkben sem igényel nagyobb gondoskodást. A kissé meszes talajt kedveli, az évi csapadékmennyiség elegendő számára. Legfeljebb csemete korában kell öntözni, ekkor igényel több babusgatást. Természetesen a napos helyeket kedveli, és biztosítsunk számára elegendő helyet a növekedéshez, hiszen magas (20-30m-es) fává cseperedik.


A hársfavirág tea az egyik legismertebb gyógyteánk. E két faj virágát kell teljes virágzásban leszednünk, amikor már kevés bimbó, és még kevés termés található a virágzatban:

A szokásos módon kell megszárítani: vékony rétegben szétrakni, szellős, meleg, de tűző naptól védett helyen.

A teája télen üdít és melegít, megfázás elleni házi szer, köszönhetően a nyálka, szaponin és illóolaj tartalmának.

 

Ezüsthárs (Tilia tomentosa)

Ez a faj kilóg a sorból! Fázékonyabb, tőlünk északabbra már ne keressük, mert nem él meg. A mi teleinket azért még bírja.

Levelei és virágzata apró csillagszőröket tartalmaz, ez allergén, ezért ezeket ne szedjük teának.

Ezüsthárs

Ezüsthárs levele

Szárazságtűrése és szennyezett levegő-tűrése nagyobb, mint az előző két fajnak, ezért városokban is ajánlott.

Már csak azért is, hiszen két magyar nemesítésű fajtája alacsony, szép, szabályos lombkorona-magasságú díszfa, ezért szabadvezeték alá is ültethető. Ezen fajták a Tilia tomentosa „ Teri” és a „Bori”, ami faiskolákban könnyen beszerezhetők.

Szárított hársfavirág

Szárított hársfavirág

A virágok mellett a murvaleveleket is felhasználjuk szárítva.

Kapcsolódó írások

Megosztás

Tárgymutató ehhez az íráshoz: , , , , , ,

Hozzászólás írása

 

 

Creative Commons Licenc