Nemcsaktuja

Fű, fa, virág, kert

Bodzafa

Sambucus nigraA fekete bodzáról (Sambucus nigra) nem egy kerti növényke jut általában az eszünkbe, pedig nagyon hasznos, szép és illatos bokor, vagy fa, ami akár a kert dísze is lehet, számtalan előnyös, és néhány hátrányos tulajdonsággal – de kinek nincs rossz tulajdonsága?

 

Ahhoz, hogy ültessünk egyet a kertünkbe, ne a faiskola felé vegyük utunkat, hanem folyópartok, kissé nedves rétek szélén keresgéljünk. Mivel nem védett, sőt gyomnak minősül, nyugodtan kiáshatunk egyet, kettőt. Aki nem járatos a botanikában is könnyen felismeri, ha egyébről nem, hát leveléről és hajtásainak jellegzetes szagáról. Összetéveszteni a gyalogbodzával (Sambucus ebulus) lehet. De a fekete bodza fás szárú bokor, vagy fa, a gyalogbodza alacsony, lágyabb szárú, mindig tömegesen fordul elő, és később (júniustól) virágzik.

Kertünkben ültethető a komposztáló láda mellé, árnyékot ad a komposztnak, így védve azt a kiszáradástól. Jó ötlet az is, ha összekötőként alkalmazzuk a díszkert és a zöldséges között, vagy gyümölcsfák közé, esetleg a kert sarkába a kerítés mellé. (Egy tő vadrózsa is elfér mellette, melynek rózsaszín, vagy fehér virágaiból piros csipkebogyó lesz ősszel.)

A bodzavirág tányérja

A bodza már korán kilombosodik, üde, zöld színfoltjával kora tavasszal a kikeletet jelzi. Május-júniusban jelennek meg kedves fehér virágocskái, nagy tányérszerű bogernyőt alkotva. Ekkor árad szét kertünkben üde virágainak csodálatos illata. Meleg, napsugaras időben kellemes időtöltés hintaágyon ringatózni alatta, hallgatni a madarak énekét, és nézni hogyan játszik levelei között a szellő. Ha meguntuk a ringatózást, egy kis kosár virágot szedhetünk és bodzaszörpöt készíthetünk belőle.

Bodzavirág közelről

Bodzavirág közelről

 

Ehhez szükségünk lesz egy ötliteres üvegre, amibe belehajingáljuk a virágokat, miután egy kicsit folyóvízben megmostuk, teszünk bele még alaposan lesikált, karikára vágott citromot héjastól és kristálycukrot. ( Az én tavalyi receptem, melyben szerintem kevés volt a citrom, annak ellenére gyorsan elfogyott: Ötliteres üveg, tele virággal, felöntve vízzel, 1 kg cukor, 3 nagy citrom, egy napig állt, aztán leszűrtem, üvegekbe töltöttem, betettem a hűtőbe, egy hétig biztos nem romlott meg.


Meg is száríthatjuk a virágzatát úgy, hogy rövid kocsányrésszel levágjuk, a virágzatokat felkötjük egymás után egy zsinegre, és meleg, szellős, közvetlen napfénytől védett helyen megszárítjuk. Ha gyorsan szárad, a szép, világos színét is megőrzi. Teája megfázásos betegségekben használt köhögéscsillapító, izzasztó, vizelethajtó, enyhe hashajtó. Mindemellett kellemes, üdítő az íze, sőt, ha borba áztatjuk, a bornak muskotályos ízt ad.

Szárított bodzavirág

Kétnapos szárítás után a bodzavirágzat

 

Virágzatának gyógyhatását egy szénhidrát csoportnak köszönhetjük, az úgynevezett nyálkának. A nyálka bevonja a nyálkahártyát, ezzel megvédve az irritáló anyagoktól. ( Sok teát kell inni, hogy hatása érvényesüljön.)

Érett, fekete bogyója is sokoldalúan hasznosítható.

Készíthetünk belőle lekvárt, bort, pálinkát, csak legyen türelmünk szedegetni az apró bogyókat.

Madárbarát kertből sem hiányozhat, beérve a madarak kedvenc csemegéje.

Ennyi előnyös tulajdonság mellett nézzük a hátrányos tulajdonságait:

Nagyon kedvelik a fekete levéltetvek, különösen csapadékos időben elszaporodhatnak zsenge hajtásain. Jó hír, hogy a levéltetvet eszegető katicák és fátyolkák is hamar megjelennek a növényen, így egész kis életközösség jön létre, ami hasznos is, ha természetközeli kertet szeretnénk.

Kedveli a napos helyet, és a kissé nyirkos talajt, ilyen helyeken túlzottan is elszaporodhat, s mindenhol felütheti fejét egy-két sarj.

Kapcsolódó írások

Megosztás

Tárgymutató ehhez az íráshoz: , , , , , , ,

Hozzászólás írása

 

 

Creative Commons Licenc