Nemcsaktuja

Fű, fa, virág, kert

Kerti izsóp

Kerti izsóp

Az izsóp (Hyssopus officinalis) 50-80 cm magas évelő félcserje.

Várkertek hangulatos gyógynövénye, amely a Földközi-tenger mellékéről származott a középkori kertekbe. Szép is volt és hasznos is.

Virágainak alakja zsályáéra emlékeztet, hiszen ugyanúgy az ajakosvirágúak családjába tartozik, színük többnyire égszínkék, de előfordul rózsaszín és fehér virágú is. Virágai július-augusztusban nyílnak.

IzsópSok gondjuk nem volt vele a középkori kertészeknek, legalábbis locsolgatni nem kellett, hiszen szárazságtűrő, köves, sovány, tápanyagszegény talajokon is megélt.

Mire használták? Teát főztek belőle, és hurutos betegségek esetén ezt iszogatták, s ezzel inhaláltak. Napjainkban a tudomány bebizonyította, hogy gombaölő hatású vegyületek találhatóak a levelei által tárolt illóolajokban. Ezenkívül kitűnő izzadásgátló hatással is bír. Azonban inkább fürdővízbe próbálja ki, az akinek magas a vérnyomása, vagy fogyózik, mert teáját elfogyasztva megnöveli a vérnyomást és az étvágyat. Fűszerként húsokhoz használhatjuk, kissé kesernyés ízű levelét.

A legtöbb hatóanyag a virágzó, leveles hajtásban gyűlik össze, ezt kell max. 40 cm hosszan levágni, gyűjteni, és száraz, hűvös helyen megszárítani. Évente kétszer aratható.

Szaporítható ősszel tőosztással, vagy márciusi magvetéssel. 60 cm távolságra ültethetjük a töveket, a magokat 2-3 cm mélyen vessük.

Ha lenne egy köves, kopár, száraz lejtőm, biztos ezzel a növénnyel ültetném be.

Ezenkívül sziklakertekben más mediterrán növényekkel is szépek, zsályával, levendulával, törpemandulával, kakukkfűvel.

Csoportokba, négyesével-ötösével ültessük.


Kapcsolódó írások

Megosztás

Tárgymutató ehhez az íráshoz: , , , , , , ,

Hozzászólás írása

 

 

Creative Commons Licenc