Nemcsaktuja

Fű, fa, virág, kert

Harangvirágok

CampanulaHegyvidéki kirándulásokon a Bükkben, Zemplénben gyakran találkozhatunk a csalánlevelű harangvirággal, vagy a Campanula, magyarul harangvirág nemzetség más tagjaival. Égszínkék, vagy fehér csuprocskái a mesék illusztrációinak kedves szereplői. Szelídséget, nyugalmat, állandóságot árasztanak a kertben is, jó gondolatokat, kellemes élményeket juttatva eszünkbe.

 

 

Többnyire júniustól szeptemberig virágoznak. Az apró 10-15 cm-es növények a sziklakerteket és a napot kedvelik; ilyen pl. a Kárpáti harangvirág. A magasabbak, mint pl. a Csomós harangvirág, a Baracklevelű, vagy a Csalánlevelű harangvirág melyek magassága kb. 40-60 cm , a szélességük 30-45 cm, szeretik a nedves, nyirkos talajt, a napot, vagy félárnyékot. A szárazságot levéllógatással, és csúcskonyulással jelzik. Ebben az esetben feltétlenül öntözésre szorulnak.

Tőosztással – októbertől áprilisig próbálkozhatunk -, vagy tavaszi magvetéssel lehet szaporítani. Ha a mag nem akar csírázni , akkor rakjuk be a hűtőbe három-négy hétig, ez feloldja a magnyugalmat. Már a magokon is látni, hogy fehér, vagy kék színű virág lesz e belőle, a fehéreknek ugyanis világosabb a magjuk. Ha a tőosztást választjuk, óvatosan bánjunk karószerű gyökerével, mert könnyen megsérül, ami a növény pusztulásához vezet.

Mivel nagy kedvenceim, mindenhová ültettem belőlük. A kapu elé, a veteményeskertbe, a kerítés mellé, még a ház és a hamisciprusok közötti keskeny sávba is. Olyan érzés közöttük sétálni, mintha egy erdei tisztáson lennénk, ahol több tucat harangvirág kék, fehér harangocskái bólogatnak .

C. alliariifolia

C. alliariifolia

A Campanula alliariifolia nem őshonos Magyarországon, de túlélte az idei hideg telet, a -20C° alatti hőmérsékletet, már készülődik a júniusi virágzásra.(Egészen szeptemberig találhatunk rajta harangokat.) Én tűző napra, agyagos talajba ültettem, és harmadik éve virágzik, magot érlel. Rendszeresen, naponta-kétnaponta locsolni kell.

Csalánlevelű harangvirág

Csalánlevelű harangvirág

A Csalánlevelű harangvirág árnyas erdők lakója, üde, azaz kissé nedves talajt kedvel. Napra, félárnyékra ültethető, júniustól szeptemberig virágzik.

C. persicifolia

Baracklevelű harangvirág

A Baracklevelű harangvirág igényei az előzőhöz hasonlóak, rövidebb ideig virágzik, de nagyon intenzíven.

Kányaharangvirág

Kányaharangvirág

Jellegzetessége az egyoldalú fürtvirágzat. ( A virágzati szár nem olyan elágazós, hanem egyenes.)

Kapcsolódó írások

Megosztás

Tárgymutató ehhez az íráshoz: , , , , , , , ,

Hozzászólás írása

 

 

Creative Commons Licenc