Nemcsaktuja

Fű, fa, virág, kert

Zamatos turbolya

Zamatos turbolyaÜde akácosokban, félárnyékos erdőkben vadon is előfordul egy petrezselyemhez megtévesztésig hasonlatos növény – szeldelt levele, ernyős, fehér virágzata fel sem tűnik, akad az aljnövényzetben szebb, nagyobb, érdekesebb növény is nála. Ám, ha leveleit letépjük és morzsolgatni kezdjük, egyszerre kellemes, friss, ánizsillatot érzünk. Ha lehajolunk és keresgéljük az illatos negrószagú növénykét, rábukkanunk a zamatos turbolyára (Anthriscus cerefolium), például a debreceni nagyerdőben.

A zamatos turbolya, -mint rengeteg más fűszernövényünk – a Földközi-tenger mellékén őshonos, és már a rómaiak is felhasználták, a spenóthoz hasonlóan főzeléket főztek belőle. Levele és friss hajtása A és C vitamint, vasat és magnéziumot tartalmaz. A hó alatt áttelelő levelek már kora tavasszal szedhetőek. Készítettem már belőle zamatos turbolyás fűszervajat, zamatos turbolyás palacsintát, belesütve az apróra vágott leveleket a tésztába. (Ezt egyébként stilszerűen egy kirándulásra vittük magukkal, és vadlesen ülve ettük meg. A gyerekek úgy hitték, az őzikék ajándéka.)


Mit kell tudni a növényről, ha magunk szeretnénk a kiskertbe ültetni?

A magot csak egyszer kell beszereznünk, mert a növény bár egyéves, elszórja magjait, ún. önvető, és már ősszel kicsíráznak az új növénykék. (Ne az erdőből gyűjtsük a magot, hiszen lehet kapni különböző kertészeti áruházakban.)

A növény kb. 60 cm magas, többszörösen osztott, csipkézett levelei nyár végén pirosra színeződnek. Április-júniusban virágzik.

A kissé nedves, félárnyékos helyeket kedveli, kiskertekben például gyümölcsfák alatt nagyon szép, de ültethetjük zöldségfélék közé is, sőt enyhe árnyékban erkélyen, ládában is megél. Igénytelenebb, tápanyagszegény talajokon is megél, de napon nagyon rövid életű, és fontos, hogy talaját tartsuk nedvesen.

Magját márciustól- októberig bármikor vethetjük. Gyorsan csírázik és gyorsan nő. A magokat 1-2 cm mélyen, sűrűn vessük, ha sorba vetjük, a sortávolság 20 cm legyen.

Ha valakinek van egy jó zamatos turbolyás receptje, megoszthatja velünk!

Kapcsolódó írások

Megosztás

Tárgymutató ehhez az íráshoz: , , , , ,

Eddig 6 hozzászólás született a fenti íráshoz:

 1. 2011. április 21. 19:20

  benkő csaba

  Szia,
  fenyő alá is ültethetem? ott eddig nekem semmi sem maradt meg?

 2. 2011. április 26. 21:27

  Judit Judit

  Ez jó kérdés! Meg kell próbálni. Én is kipróbálom, holnap átültetek egy tövet a fekete fenyő alá. Fenyő alatt a talaj kémhatása okozhat gondot, ami savanyúvá válik, és tápanyagban szegénnyé a tűlevelek miatt.

 3. 2011. május 02. 15:48

  Manyi

  A turbolya répával és spenóttal a legjobb.
  Ajánlom a spenót szuflét, aminek a receptje a következő:

  1kg friss spenót
  6 tojás
  só, bors
  kis csokor turbolya
  15 dkg gouda sajt
  5 dkg parmezán sajt
  vaj
  1 nagyobb vöröshagyma
  2 ek Haferflocken avagy zabpehely
  szerecsendió
  zsemlemorzsa

  A spenótot megmossuk, leszárazzuk, majd majdnem forró vízben főzzük 1-2 percig. Ezután szűrővel kiszedjük és hideg vízzel leöblítjük. Ha kihűlt, jól kinyomkodjuk. A hagymát apróra vágjuk és kevés vajon jól megpároljuk, hozzáadjuk a spenótot, és addig sütjük, amíg sülni nem kezd kicsit. Hozzá adjuk az apróra vágott turbolyát.Szerecsendiót reszelünk rá, sózzuk borsozzuk.

  Egy közepes méretű tűzálló tálat kikenünk vajjal, megszórjuk zsemlemorzsával, és ebbe tesszük a zabpehellyel elkevert spenótot.

  A tojások fehérjét pici sóval kemény habbá verjük, a sárgákat pedig pici sóval és a reszelt gouda sajttal összeverjük. Ezt ráöntjük a spenótra, óvatosan megmozgatjuk, hogy jusson mindenhova. A tetejét bevonjuk a fehérje habbal és megszórjuk parmezán sajttal.

  180 C-os sütőben addig sütjük, amíg meg nem sül a teteje.

  Megéri a fáradozást, mert nagyon finom.

 4. 2011. május 03. 08:26

  Judit Judit

  Köszönjük szépen a receptet! Én kipróbálom, van spenót a fagyasztóba, turbolya a kertben, és úgyis vágytam valami hústalan finomságra.

 5. 2012. október 03. 07:54

  Enikő

  A fenyő alá télizöld meténget ültessetek, ez egy kis örökzöld növényke, lilás kék virágokkal. Futó növény, és vígan elvan a fenyő alatt. Törődést nem igényel, max. vissza lehet terelgetni, ha nagyon rossz irányba futna. Nekem is ez van a fenyő alatt évek óta és még csak nem is kellett vele semmit sem csinálnom.

 6. 2012. október 07. 06:09

  Judit Judit

  Kedves Enikő !
  Köszönjük. A meténget én is nagyon szeretem, jó talajtakaró.

Hozzászólás írása

 

 

Creative Commons Licenc