Nemcsaktuja

Fű, fa, virág, kert

A lusták virága: a sásliliom

Hemerocallis King of heartsMájusban az ember kapkodja a fejét, fű, fa, bokor virágzik, mintha növényszépségverseny lenne. Kié a szebb és illatosabb, kié a legelkápráztatóbb virág? A tavaszi virágpompa után a természet mintha kicsit megpihenne, a nyárelőn már kevesebb nyíló virágban gyönyörködhetünk. Ekkor jön el a sásliliomok ideje.

 

 

Sokan nem is túlságosan kedvelik, mert csak az egyszerű sárga és barna virágszínű alapfajtákkal találkoztak. Pedig a kék színen kívül mindenféle színárnyalatú fajtája létezik, amelyek jól összeválogatva májustól augusztusig virágoznak, s bár az egyes virágok csak egy-egyegy napig pompáznak, ez fel sem tűnik, hiszen egy 2-3-4 éves tő már oly sok virágot hoz, hogy a hervadt mellett két bimbó is kifeslik másnapra.

Íme néhány nem sárga kedvenc:

Fulva kwanso fajta

Dupla szirmú

Sásliliom

Úgynevezett, “szemes”

Kétszínű sásliliom

és egy sárga torkú bordó színű lepellevelekkel.

E növényfaj nagyon igénytelen, kevés gondozást igényel. Általában 80-100 cm magasak a fajták, leveleik hosszúkásak, sásszerűek, ahogyan a neve is mutatja, virágainak formája a liliomokéra emlékeztet, általában nem illatosak, kivétel a Hemerocallis citrina.


Évelőágyakba, magasabb növények mellé (pl. kék szarkaláb, sudárzsálya), vagy sötét levelű örökzöldek elé kitűnő választás, mert a sásliliom világos levelei és virágai kitűnnek a sötét háttér előtt. Sásszerű levelei miatt vízpartimitátorok is. (Ami azt jelenti, hogy a tavak partján élő természetes növénytakaróhoz hasonlóan a víz látványának hatását fokozzák.) A napfényt imádják, napon érzik jól magukat. Az alapfajok a nedvesebb területeken őshonosak, a különböző kerti fajták elviselik a szárazságot is rövid ideig, bár sekélyen gyökereznek, így nagy melegben igen hálásak az öntözésért. Ősszel könnyen szaporíthatóak tőosztással.

Átlagos kerti talajt igényelnek, hazánkban, a szélsőségektől eltekintve mindenhol jól érzik magukat legyen az homokos, vagy agyagos talaj.

Egyetlen apró szépséghibája, hogy az elszáradt virágzati szárat, és az elszáradt leveleket el kell távolítani.

Hazai kertészetekben érdemesebb beszerezni a töveket, mert e növények hozzászoktak a hideg teleinkhez, edzettek.

Kíváncsi vagyok mások mennyire ismerik ezeket a fajtákat, mert a sásliliomokról írtam a szakdolgozatomat.

Amerikában külön honlapjuk van ezeknek a a csodálatos növényeknek.

A www.daylilies.org címen olyan fajtákkal, színekkel és formákkal találkozhatunk, melyektől a lélegzetünk is eláll.

 

Virágnévjegy

sásliliomNév: Hemerocallis, Sásliliom, (német: Taglilie)
Talaj: kedveli, ha kissé nedves
Hová ültessük: napra
Szaporítás: októbertől-áprilisig tőosztással
Nagyság, helyigény: 70-100 cm, néhány alacsonyabb fajtánál, pl. Stella Doro amely 40-50 cm magas: 60 cm helyigény.
Virágzás: május-szeptember, fajtától függően
Ápolás: virágzás után a virágzati szár eltávolítása, tavasszal az elszáradt levelek leszedése.
Szín: a kék kivételével szinte minden szín, kétszínű is.

Kapcsolódó írások

Megosztás

Tárgymutató ehhez az íráshoz: , , , ,

Eddig 7 hozzászólás született a fenti íráshoz:

 1. 2011. április 07. 20:21

  benkő csaba

  szia! hol lehet ilyen szépeket kapni?? bírja a kutyás kertet a bolygatást?

 2. 2011. április 08. 17:41

  Judit Judit

  Sásliliom a legtöbb kertészetben, és faiskolában kapható, vidéki piacokon is hozzájuthatunk, de nem mindegy mikor keressük. Az évelőket mindig akkor árusítják, amikor a legszebbek, tehát virágzáskor. A sásliliomoknál ez a június-júliust jelenti, esetleg az augusztust.
  Ami a kutyákat illeti: azt figyeltem meg, hogy mindig van egy napi útvonaluk, melyet többször végigjárnak ezen a részen bármit ültet az ember nem marad meg csak a gyom, és a fű, az is gyéren. ( Nálunk ezt egy kisebb dog, és egy “falusi szerelem” fajtájú teszi.)A kert többi részén jó a túlélési esély. Ha a gazdi rossz helyre dobta a labdát, és kutyusunknak át kell szaladni a hemerocallisokon azt a virágaink kiheverik, egy kis hempergést is túlélnek. Sokat segít, ha virágzáskor egy két fabotot leszúrunk jelzésképpen szorosan a bokor két oldalára, akkor rendszerint kikerülik a növényeket.

 3. 2012. február 14. 15:47

  Zoli

  Szia Judit, először is gratulálok a cikkedhez, nagy tartalmas volt! :) És ha gondolod, felvehetnénk a kapcsolatot, valójában nagyon szívesen elolvasnám a sásliliomokról írt szakdolgozatodat. :) Persze csak ha erre lehetőség nyílik… :) Én is foglalkozom ezekkel a növényekkel, jelenleg kb. 100-110 fajtával rendelkezem, mely szám évről-évre gyarapszik. Főleg a nemesítésük érdekel, -egyelőre- hobbiszinten foglalkozom is vele… :) Előre is köszönöm a válaszod! :)

 4. 2012. február 19. 17:03

  Judit Judit

  Kedves Zoli! Nagyon megtisztelő,hogy tartalmasnak ítéled meg a cikkemet, és ilyen lelkes gyűjtő vagy, sőt a nemesítéssel is foglalkozol. A szakdolgozatomat megpróbálom elküldeni, bár ma már több tapasztalattal, és gyakorlattal egészen másképp írnám meg. Egyetlen problémám, hogy még hajlékony lemezen van, (2003-ban még erre mentettem) ezt megpróbálom a héten feltölteni, és a megadott e-mail címre elküldeni.

 5. 2013. január 03. 16:21

  Ágota

  Szia Judit!
  Most olvastam a sásliliomról szóló írásodat és mivel én is rajongója vagyok e csodás virágnak írom ezt e pár sort. “Zoli”-val, aki előttem írt szeretném felvenni a kapcsolatot, biztos csodálatos színekben van a 100-110 fajta sásliliomja. Nekem “csak” 50-60 féle van és nagyvirágú íriszem van 300 féle. Ez a kétféle virág a hobbym, már 12 éve gyüjtöm őket. Főleg az íriszt bővítettem (amerikai nemesítésű, a szivárvány minden színében)
  Szeretnék írni a Zolinak, ha megadnád az e-mail címét.
  Sásliliom csere ügyében.
  Nagyon köszönöm, Üdvözlettel: Ágota

 6. 2013. január 04. 14:44

  Judit Judit

  Kedves Ágota!
  A választ e-mailben külodöm el.
  Szia

 7. 2018. május 17. 12:11

  Gabi

  Kedves Judit!
  Nálunk a nagancssárga igénytelen alapfaj van. Én is szeretem őket, de ez a gondom velük, hogy mikor elszárad a levelük, nagyon csúnya lesz az ágyás. Valamivel kéne társítani, amivel vegyesen ültetve a nyár második felére eltakarná a száraz leveleket. Elég árnyékos helyen vannak, reggel kapnak csak egy pár óra napot, ez még nehezíti a társítást. Van esetleg ötelted? Jelenleg nagyon sűrűn vannak, mert több tíz éve egy helyen vannak és senki nem ritkította őket. Előre is köszönöm válaszod, és köszi a cikket. Gabi

Hozzászólás írása

 

 

Creative Commons Licenc