Nemcsaktuja

Fű, fa, virág, kert

Palástfű és tűzgyöngyvirág

Palástfű vízcseppelEső után a levélen legördülő vízcsepp, vagy kora reggel a levelek szélén megülő harmatcseppek… Ilyen megkapóan szép látvánnyal szolgál kora reggel, vagy egy vad vihar után a palástfű, latin nevén: Alchimella mollis.

 

 

 

 

Ez a 30-45 cm magas, és kb. 45 cm széles, gyönyörű textúrájú, kerek, hullámos-fodros-levelű növényke, – amelynek zöldessárga, apró virágai nem feltűnőek – kedveli a napos, vagy félárnyékos kertrészleteket, pl. az évelőágy szegélyének, vagy nagyobb fák alá, esetleg kanyargós kerti utak mellé ültetve kitűnő választás lehet.

Palástfű virág

Feltétlenül többedmagával, csoportokba ültessük. Kedveli, ha kissé nedvesebb a talaj, ilyenkor jobban is képez tősarjakat, melyeket októberben, vagy márciusban leválaszthatunk.

Tűzgyöngyvirág

Aki még izgalmasabbá akarja varázsolni ágyásszegélyét, az tegyen a palástfű tövek közé színes levelű tűzgyöngyvirágot, Heuchera-t, pl. néhány gyönyörű, sötétlila levelűt. Az apró, fehér, harang alakú, kissé a gyöngyvirághoz hasonló, de nem illatos virágaival is díszít, melyek június-szeptemberben nyílnak. Talaj és fényigénye az előző fajhoz hasonló, különösebb ápolásra nem szorul, csupán háromévente érdemes kiásni, mert a gyökérnyak túlságosan a föld felé kerül, ilyenkor a tősarjakat is leválaszthatjuk, ami után ültessük kissé mélyebbre.


Viszonylag gyorsan képez tősarjakat, de nem terjed erőszakosan. Nekem a férjem hozta a kertbe tavaly az első ősanyatövet, aminek már nyolc utóda van.

A levelükkel díszítő évelők mellé ültethetünk kora tavaszi hagymásokat, például alacsony botanikai tulipánokat, krókuszokat, nárciszokat, így a levelek megjelenése előtt is van miben gyönyörködni.

tűzgyöngyvirág

Virágnévjegy:

Név: Heuchera,

Tűzgyöngyvirág,

(német:Purpurglökchen)

 

Talaj: legjobb a vízáteresztő

Hová ültessük: napra, félárnyékba

Szaporítás: októbertől-áprilisig tőosztással

Nagyság, helyigény: 20-60 cm magas, 30-40cm

Virágzás: június-augusztus

Ápolás: 3-4 évente tőosztás, a gyökérnyakat mélyebbre ültetni, ha a felszínre kerül.

Szín: levelei színesek, leggyakrabban mélybordók, virágok fehérek.


palástfű

Virágnévjegy:

Név:

Alchimella mollis,

palástfű,

(német:Frauenmantel)

 

Talaj: normál, nyirkos

Hová ültessük:napra, félárnyékba

Szaporítás: tőosztással október-március

Nagyság, helyigény: 30-45 cm magas, 50cm

Virágzás:június-július

Ápolás:-

Virágszín: sárga

 

 

Kapcsolódó írások

Megosztás

Tárgymutató ehhez az íráshoz: , , , ,

Hozzászólás írása

 

 

Creative Commons Licenc