Nemcsaktuja

Fű, fa, virág, kert

Bambusz és tigrisvirág

BambuszA bambuszok kecses, légies, törékeny alakjukkal Távol-keleti hangulatot árasztanak kertünkben.

Kipróbált, bevált, rendkívül fagytűrő, gyorsan elszaporodó, szárazságtűrő bambusz a Phyllostachys decora. Ezt a fajtát nem kell télen takarni, nyáron öntözni, maximum az ültetés után egy- két hónapig, amíg új helyén meg nem kapaszkodik, be nem gyökeresedik.

Ennek ellenére a mi bambuszunknak az a furcsa szokása, hogy szétültetve egy-két évig elvegetál, nem növekszik, már azt hisszük kipusztult, aztán csapadékosabb években az anyanövény, amellett, hogy szép magasra nő, még sok kis sarjjal is megörvendeztet bennünket.

Mivel a bambusz nálunk nem őshonos, nagyon meg kell válogatni növényszomszédait.

Nagyon illenek a bambuszok kecses, törékeny alkatához a finom, aprólékos, részletekben tökéletes, egészében pedig lenyűgöző virágú évelők, hagymások.

Ilyen a pókliliom, a tigrisvirág, vagy a frézia.

Piros tigrisvirág

Mindhárom növény hagymája fagyérzékeny, ezért leghamarabb április végén ültessük ki őket, és októberben szedjük ki a földből a hagymákat. Ilyenkor még a zöld levelek a hagymán vannak. Érdemes ilyen hagymás-leveles állapotban egy hétig száraz, szellős helyen tartani a növényeket, így a levelekből a tápanyagoknak van idejük a hagymába szállítódni. Az értékes tápanyagokkal feltöltött hagymák pedig, kevéssé érzékenyek a téli tárolásra, és nagyobb eséllyel indulnak neki a következő évi virágzásnak. Ezután vágjuk le a szárat, és a hagymát teleltessük fagymentes, hűvös, sötét helyen.

Ha hagymás, gumós, vagy hagymagumós növényeket ültetünk, két fontos dolgot kell tudnunk:

1. A hagyma, vagy gumó magasságával azonos legyen az őket borító föld vastagsága.

2. Alkossunk belőlük csoportokat, így mutatósabbak.

Sárga tigrisvirág

A tigrisvirág (Tigridia pavonia), aminek egyes virágai csak egy napig élnek, de tápanyag gazdag talajban sok, fehér, sárga, piros színű virágot hoz. A napos helyeket kedveli. Virágai júniustól- augusztusig nyílnak.


Sajnos ezt a növényt néhány repülő rovar, pl. a tripsz is kedveli, ezért a virág levelein apró, pont alakú szívogatásnyomok láthatóak, de ettől a virág nem károsodik, és növényünk sem pusztul el.

Pókliliom egy karólópókkal

(Pókliliom egy karolópókkal)

A pókliliom (Hymenocallis) hagymái hasonlóan fagyérzékenyek, áprilisban, májusban célszerű kiültetni napos, tápanyagdús helyre. Csodaszép, hófehér virágában június-júliusban gyönyörködhetünk.

A fréziáról csak annyit, hogy szépséges virágai mellett az illata is csábító. Virágzási ideje szintén június-július. Tápanyag- és napkedvelő. A kertünkben nagyon szép virágzatot fejlesztett, és még fiókhagymákat is nevelt.

Kapcsolódó írások

Megosztás

Tárgymutató ehhez az íráshoz: , , , , , , , , ,

Hozzászólás írása

 

 

Creative Commons Licenc