Nemcsaktuja

Fű, fa, virág, kert

Ananászt akarok termeszteni!

AnanászAz ananásznak, ennek a Mexikóban őshonos különleges gyümölcsnek csodálatos tulajdonsága, hogy hosszú szállítás és sanyargatás után is legyökerezhet a gyümölcs csúcsán található levélcsomó. Persze előfordul, hogy az első kísérlet nem sikerül, akkor sem kell elkeseredni, hanem újra kell próbálkozni gyökereztetésével.

Ha rászántuk magunkat, feladatunk a következő:

Válasszunk ki egy közepesen érett ananászt. – Ha túl éretlen, zöld, akkor szép ugyan a levélkéje, de ehetetlen a gyümölcse, ha túl érett, akkor pedig a levélüstöke használhatatlan.

Az ananász gyümölcsöt a levélkorona alatt kb. 2 ujjnyira vágjuk el, a termésdarabokat szedjük le, úgy, hogy csak a kemény középső rész maradjon.

Kivágott levélüstökAz így fennmaradó leveles „csutkát” faszénporba jól forgassuk meg, (ha maradt nyárról a grillszenes zacskó alján egy kis törmelék, az tökéletes.)

 

 

 

 

 

Ananász szénporralLaza, savanyú, tőzeges földbe ültessük, pl. broméliának valóba, -hiszen az ananász is a broméliafélék családjába tartozik-, és tegyük világos, meleg, ha lehetséges párás helyre. Öntözzük felülről a levélrozettáját, de csak mérsékelten, különben a növény kirohad. Én egy kis rézgáliccal is beöntöztem olykor-olykor a gombabetegségek ellen.

 

 

Ananász gyökérAz ananász, hazájában, Dél-Amerikában 1-2 év alatt termőre fordul. A termőre forduláshoz 20-25 db szép levél szükséges a levélüstökben. Ehhez nálunk is biztosítani kell a 21-27 C –ot az optimális növekedésükhöz, hiszen növekedésük 21 C alatt leáll, és persze a magas tápanyagtartalmú talajt. Télen 10-15 C –on átvészelik a telet, bár növekedésük megáll, ilyenkor csak vegetál, azaz nem fejlődik. Ügyelni kell, hogy csak a környezetét permetezzük, azt is csak keveset, hogy ne rothadjon el ebben az időszakban. Nyáron a szabadban tarthatjuk, ha szerencsénk van 3-4 év alatt megjelennek a csodálatos szépségű virágok a levélrozettában, majd termés is.

Ekkor nagyon büszkék lehetünk, hiszen gondoljuk el: azt a luxust, hogy méregdrága, különleges ananászt neveljünk kertünkben, az 1800-as években, csak az üvegházzal rendelkező grófságok engedhették meg maguknak.

 

Eltelt egy nyár, ősz, a tél közepén járunk.

Három ananász üstököt ültettem el, ebből egy gyökeresedett meg.

Szeretném bemutatni az így elültetett növénykét:

Ananász

Ananász

Ha jól számoltam tizenhárom új levelet fejlesztett. Májusban kitessékeltem a szabadba, félárnyékban éldegélt.


A nyáron tűző napon, más növények között, mindennap öntözve, savanyú broméliaföldben élvezte az életet.

Most az ablakpárkányon csücsül, a legmelegebb helyiségben a nappaliban.

Közben felfedeztem egy másik szaporítási módot is:

Az ananász levélüstökét óvatos jobbra-balra mozgatással egyszerűen kicsavarom a gyümölcsből.

ananász

Ananász kicsavart levélüstöke

Aztán az alsó levelektől indulva leszedem a leveleket, a levelek alól gyökerek tűnnek elő.

Ananász

Az ananász leveleit körkörösen szedjük le.

Ezt ültetem cserépbe, amit megtöltök laza szerkezetű, savanyú kémhatású bromélia, vagy orchidea földdel.

Kapcsolódó írások

Megosztás

Tárgymutató ehhez az íráshoz: ,

Eddig 29 hozzászólás született a fenti íráshoz:

 1. 2013. június 25. 20:26

  Zoltán

  Kedves Judit!

  Kérem segítsen! Annyit és annyifélét olvastam az ananásszal kapcsolatban, hogy teljesen tanácstalan vagyok. Kérdésem az lenne, hogy milyen sűrűn és mennyit öntözzem? Elvileg már kigyökeresedett, mert több mint két hónapja már a cserépben van. Továbbá; Mivel és hogyan elégítsem ki tápanyag igényeit? Probléma, hogy a külső levelei kezdenek száradni?

  Előre is köszönöm!

 2. 2013. június 28. 07:37

  Judit Judit

  Kedves Szoltann!
  Saját tapasztalatom szerint legjobb az ananásznak az esővíz, de én sima csapvízzel, kútvízzel is öntöztem, nem okozott problémát egyik verzió sem.
  Az esővizet azért gondolom, hogy jobban kedveli az ananász, mert nyáron félárnyékos helyen tartom, többnyire esővizet kap, ekkor nő a legtöbb levele. ( A félárnyék tavaly egy körtefa, idén a diófa árnyékát jelenti.
  Azt figyeltem meg, hogy bár broméliaféle, tehát elvileg a tőlevélrózsájában kellene öntözni, mégis jobban kedveli, ha a földjét locsolom.
  A locsolóvíz mennyiségét tekintve szintén megfigyelés hogy ha mindig nedves a földje, azt nem kedveli, már több példány kirohadt. (Onnan lehet látni, hogy baj van, hogy elkezd dőlni, féloldalasan állni a növény.)
  Télen, és csapadékos nyári napokon hetente 1x, meleg, napsütéses napokon kétnaponta locsolom, de kézzel megpiszkálva a földjét érezhető, ha száraz kap egy löttyintést, ha nedves nem.

 3. 2013. június 26. 11:54

  Niky

  Tisztelt Judit!

  Mivel az orchidea is a broméliaféle adhatok az ananászomnak orchidea tápoldatot? Mivel koncentrátum egy kupaknyi kell egy liter vízbe, ez esetben mind az egy litert öntsem neki?

  Köszönöm válaszát!

 4. 2013. június 28. 07:40

  Judit Judit

  Kedves Niky!
  Igen a legjobb az orchidea tápoldat, be kell keverni egy liter vízbe egy kupak tápoldatot, egy jó löttyintést adni az ananásznak a földjére, aztán a többit félretenni a következő locsoláshoz.
  Üdv.: Judit

 5. 2013. augusztus 09. 16:21

  Niky

  Kedves Judit!

  A minap vettem észre, hogy az ananászomat megtámadta a levéltetű. Szerencsére nem nagy számban, jó fényviszonyok mellett is csak nehezen vettem észre 1-2 élősködőt. Kérdésem az lenne, mivel tudnám ezeket elpusztítani, hogy a növénynek ne ártsak? Bio megoldások híve vagyok, de a csalánfőzet nem segített annak idején más növényemen. (mások ajánlották)

  Előre is köszönöm!

 6. 2013. augusztus 24. 17:36

  Judit Judit

  Kedves Niky!
  Én, ha kevés a levéltetű a növényen ( még a kertben is) óvatosan végighúzom a kezemet a levélen ” kicsit söndörgetősen” így általában sikerül megölni őket.
  A gyerekek katicabogarat is szállítottak már levéltetves növényekre, ha a biomegoldásokat részesíted előnybe ezeket a megoldásokat tudnám javasolni.
  Üdv: Judit

 7. 2013. augusztus 22. 11:18

  kovacs edit

  Kedves Judit!
  Én máskènt kezdtem el gyökereztetni.Az ananász koronáját ugyanúgy levágtam,eltávolítottam az alsó leveleket,majd vízbe állítottam.De csak annyiba,hogy éppen hozzáérjen az aljához.Szép lassan gyökeret eresztett…növöget.Kérdésem a következő.Mekkora gyökeret kell eresztenie ahhoz,hogy biztonsággal földbe ültethessem??Ès milyen helyre tegyem ezután??Válaszát előre is köszönöm.Edit

 8. 2013. augusztus 24. 18:03

  Judit Judit

  Kedves Edit!
  Köszönöm az új ötletet!
  Ha a gyökérképződéssel együtt az üstökében pici levél is fejlődik, akkor már földbe lehet ültetni. ( Savanyú kémhatású földbe, ez a fenyőföld, vagy rhododendron föld.)
  Most nyáron a legjobb egy fa árnyékában a szabadba tenni, vagy erkély árnyékos részére.
  Fagyok előtt pedig a szobában, napos helyen érzi jól magát, legalábbis tapasztalatom szerint.
  Üdv: Judit

 9. 2014. január 05. 18:14

  Péter

  Kedves Judit!
  Mostanában kezdett el érdekelni engem is az ananász szaporítása, csak sajnos rosszkor jött rám, ugyanis tél van. Eddig 8 ananász gyökereztetésével próbálkoztam, mindegyik sikertelen volt. Elrohadtak, büdösek voltak, a levelei szinte 2 nap alatt elszáradtak, és 1-2 példányon fehér pihék is megjelentek (nem tudom mi lehetett). Sok módszert találtam az interneten, mind a 8-on mást próbáltam ki. Jelenleg 1 darab van, amit elültettem, mert alapjáraton szép 2 centis gyökere volt, bár ennek is hamar szárad a levele, és ezen is található fehér kör alaku pihe.. csak reménykedem, nem tudom mihez kezdjek. A segítséget előre is köszönöm!

 10. 2014. január 06. 10:12

  Judit Judit

  Kedves Péter !
  Sajnos az ananász gyökereztetése nem egyszerű dolog, én is több tucattal próbálkoztam már, a legtöbb kudarcba fulladt, viszont az alábbi tapasztalatokat szereztem:
  1. A” fehér pille” egy penészgomba, ami nem jó jel, az elpusztult növényi részeken jelenik meg. Próbálj meg vmilyen. réztartalmú, gazdaboltba kapható szert egy “spriccolós” flakonba bekeverni, azzal bepermetezni az ananászt.
  2. Kétségtelen, hogy könnyebb tavasszal gyökereztetni ananászt feltételezem a több napsütés miatt.
  Próbálj egyenletes meleget biztosítani, 20-25 C alatt egyáltalán nem nő az ananász, a gyökere sem.
  3. Azt is megfigyeltem, hogy az érett, sárgára színeződött ananász soha nem gyökeresedett meg nekem, a zöldebb éretlenebb igen.
  4. A gyökereztetésre mindig azt a gyümölcsöt válaszd, mely levélüstöke a legnagyobb,a legzöldebb, hazaérve rögtön láss hozzá az ültetéshez, és az én tapasztalataim szerint a lidi-ben vásárolt gyümölcsök életerősebbek, jobban gyökeresednek.
  5. A fóliatakarást elhagyhatod, azzal is csökkented a gombásodás lehetőségét.
  Remélem ezekkel az információkkal segítettem, és sikerül a gyökereztetés. Sok sikert!
  Üdv : Judit

 11. 2018. július 27. 08:20

  Szepesi Ferenc

  Tisztelt Judit!

  Lassan már fél éve nevelek 1 ananász pohár vízben Van is gyökérzete rendesen 5-6 hete megjelent rajta 2 új hajtás ami nagyságra az egyik le is hagyta az a régi leveleket. Kérdésem a következő lenne távolítsam el az összes régi levelet, hogy az új jobban fejlődjön. Vagy mihez kezdjek. A segítséget előre is köszönöm!

Hozzászólás írása

 

 

Creative Commons Licenc