Nemcsaktuja

Fű, fa, virág, kert

Ananászt akarok termeszteni!

AnanászAz ananásznak, ennek a Mexikóban őshonos különleges gyümölcsnek csodálatos tulajdonsága, hogy hosszú szállítás és sanyargatás után is legyökerezhet a gyümölcs csúcsán található levélcsomó. Persze előfordul, hogy az első kísérlet nem sikerül, akkor sem kell elkeseredni, hanem újra kell próbálkozni gyökereztetésével.

Ha rászántuk magunkat, feladatunk a következő:

Válasszunk ki egy közepesen érett ananászt. – Ha túl éretlen, zöld, akkor szép ugyan a levélkéje, de ehetetlen a gyümölcse, ha túl érett, akkor pedig a levélüstöke használhatatlan.

Az ananász gyümölcsöt a levélkorona alatt kb. 2 ujjnyira vágjuk el, a termésdarabokat szedjük le, úgy, hogy csak a kemény középső rész maradjon.

Kivágott levélüstökAz így fennmaradó leveles „csutkát” faszénporba jól forgassuk meg, (ha maradt nyárról a grillszenes zacskó alján egy kis törmelék, az tökéletes.)

 

 

 

 

 

Ananász szénporralLaza, savanyú, tőzeges földbe ültessük, pl. broméliának valóba, -hiszen az ananász is a broméliafélék családjába tartozik-, és tegyük világos, meleg, ha lehetséges párás helyre. Öntözzük felülről a levélrozettáját, de csak mérsékelten, különben a növény kirohad. Én egy kis rézgáliccal is beöntöztem olykor-olykor a gombabetegségek ellen.

 

 

Ananász gyökérAz ananász, hazájában, Dél-Amerikában 1-2 év alatt termőre fordul. A termőre forduláshoz 20-25 db szép levél szükséges a levélüstökben. Ehhez nálunk is biztosítani kell a 21-27 C –ot az optimális növekedésükhöz, hiszen növekedésük 21 C alatt leáll, és persze a magas tápanyagtartalmú talajt. Télen 10-15 C –on átvészelik a telet, bár növekedésük megáll, ilyenkor csak vegetál, azaz nem fejlődik. Ügyelni kell, hogy csak a környezetét permetezzük, azt is csak keveset, hogy ne rothadjon el ebben az időszakban. Nyáron a szabadban tarthatjuk, ha szerencsénk van 3-4 év alatt megjelennek a csodálatos szépségű virágok a levélrozettában, majd termés is.

Ekkor nagyon büszkék lehetünk, hiszen gondoljuk el: azt a luxust, hogy méregdrága, különleges ananászt neveljünk kertünkben, az 1800-as években, csak az üvegházzal rendelkező grófságok engedhették meg maguknak.

 

Eltelt egy nyár, ősz, a tél közepén járunk.

Három ananász üstököt ültettem el, ebből egy gyökeresedett meg.

Szeretném bemutatni az így elültetett növénykét:

Ananász

Ananász

Ha jól számoltam tizenhárom új levelet fejlesztett. Májusban kitessékeltem a szabadba, félárnyékban éldegélt.


A nyáron tűző napon, más növények között, mindennap öntözve, savanyú broméliaföldben élvezte az életet.

Most az ablakpárkányon csücsül, a legmelegebb helyiségben a nappaliban.

Közben felfedeztem egy másik szaporítási módot is:

Az ananász levélüstökét óvatos jobbra-balra mozgatással egyszerűen kicsavarom a gyümölcsből.

ananász

Ananász kicsavart levélüstöke

Aztán az alsó levelektől indulva leszedem a leveleket, a levelek alól gyökerek tűnnek elő.

Ananász

Az ananász leveleit körkörösen szedjük le.

Ezt ültetem cserépbe, amit megtöltök laza szerkezetű, savanyú kémhatású bromélia, vagy orchidea földdel.

Kapcsolódó írások

Megosztás

Tárgymutató ehhez az íráshoz: ,

Eddig 28 hozzászólás született a fenti íráshoz:

 1. 2011. március 24. 10:13

  Sacka

  Szia!
  Ha meggyökeresedik akkor mikorra fordul termőre ha egyáltalán termőre fordul? Mekkorára nő a növény egyébként??

 2. 2011. március 24. 14:00

  Judit Judit

  Hazájában, 1-2 év alatt termőre fordul, nálunk, mivel a téli fényszegény időszakban nem növekszik a növény, ezért 3-4 év is beletellik mire terem. 25-28 szép levelének kell kifejlődnie ahhoz, hogy megjelenjen a virágzat.

 3. 2012. március 04. 19:55

  Péter

  Hali!

  Látom nem mai a cikk, de hátha jársz erre. Milyen gyakran és milyen mennyiségben adjunk neki tápot? Egyes helyen kevés tápanyagot írnak, máshol sokat. Mennyit kéne? Köszi!

 4. 2012. március 04. 19:58

  Péter

  Meg még azt szeretném kérdezni, hogy a gyökereztető cserép mérete teljesen mindegy? Baj, ha már 5 literes cserépben gyökereztetem?

 5. 2012. március 06. 21:32

  Judit Judit

  Kedves Szoltann !
  Télen nem szükséges, legalábbis én nem tápoldatozom, mert kevés a fény sok a kaja, az csak felnyurgulást, lágy szöveteket eredményez.
  Nyáron melegben és fényben lehet kéthetente, a tápoldat legyen broméliáknak való, mert az ananász a broméliafélék családjába való.

 6. 2012. március 06. 21:38

  Judit Judit

  Kedves Péter !
  Bajnak nem baj, de érdekes módon a növények olyan cserepet kedvelnek, amibe kényelmesen elférnek, de nem nagy. ( Kb. 2-3 ujjnyi van a növény és a cserép fala között.
  Most már azonban ne ültesd át, mert ha már elkezdődött a gyökeresedés csak elszakítod a gyökereket.

 7. 2012. május 08. 19:14

  Péter Zoltán

  Kedves/Tisztelt Judit!

  Több mint két hónapja, hogy elkezdtem gyökereztetni az ananászom. Egyes levelek (csak az alsók) elszáradtak, ezeket levágtam. Tetején szép erősek a levelek és mint ha új hajtások is indulnának. Kérdésem az lenne, hogy sikeresen megeredt akkor? Gondolom ha nem ennyi idő alatt rég elszáradt volna. Levehetem a fóliát róla, vagy még belefér a zacskóba addig hagyjam benne a nagyobb páratartalom végett? Milyen gyakran locsoljam és mennyire?

  Előre is köszönöm nem kevés kérdésemre a választ!

 8. 2012. május 14. 08:20

  Judit Judit

  Kedves Zoltán!
  Igen, biztosan meggyökeresedett az ananász, az új levelek azt jelzik, hogy van gyökér, van tápanyag, elindult a növényke élete. A fóliát is le lehet venni róla, a földje legyen mindig nedves, de ne álljon alatta a víz, mert elrothad a gyökere.
  Köszönöm a türelmét!

 9. 2012. május 18. 19:39

  Péter Zoltán

  Kedves Judit!

  Valahol azt olvastam, hogy az ananászt felforralt majd lehűtött, keveset állt vízzel kell öntözni. Ezzel kapcsolatban mi lenne a véleménye?

  Köszönöm a segítséget, és elnézést a sok kérdésért, csak a lehető legjobb körülményeket akarom biztosítani növényem számára.

 10. 2012. május 30. 09:23

  Judit Judit

  Kedves Péter Zoltán!
  Azért kell így cselekedni mert így lágy vizet lehet készíteni. Valóban jobb a növényeknek az így kezelt víz, még jobb az esővíz, de néha , havonként egyszer, nyugodtan megöntözhetjük csapvízzel is .

 11. 2012. október 30. 07:54

  Karácsony Lucsia

  Milyen talajba ültessem az ananászt?

 12. 2012. november 04. 17:06

  Mező Péter

  Kedves Judit!
  A Terv az volt, hogy a sangria “maradványt” megmentsem, így kiültettem a kertbe egy elpusztult fenyőfa helyére (csupa tűlevélbe), aztán megmaradt. Most hogy’ kellene átteleltetni?
  Köszi
  Péter

 13. 2012. november 07. 17:52

  Judit Judit

  Kedves Péter!
  Gyorsan be a lakásba vele! Óvatosan körbeásni, nagyobb darab földdel, beletenni egy cserépbe, egy szép kaspóba, be a meleg szobába.

 14. 2012. november 07. 20:10

  Judit Judit

  Kedves Lucsia!
  Savanyú pH-jú talajba.
  Ez azt jelenti, hogy vagy a sokéves fenyők alól gyűjtesz egy kis felszínközeli talajt, ezt a tűlevelekből kioldódó anyagok megsavanyítják,
  vagy olyan földet keresel amire az van írva, hogy pH:4-5,
  (és ne tőzeg legyen, hanem földkeverék, hogy legyen benne tápanyag is) illetve orchideáknak, rododendronoknak való föld a jó.
  (Érdemes körülnézni, a boltokban, mert nagyon eltérőek az árak. )

 15. 2012. november 13. 19:36

  Dávid

  Még mindig én

  Fóliát vissza tegyem rá? vagy simán hagyjam szabadon? Nem tudom mihez kezdjek vele :/

 16. 2013. január 08. 20:32

  viki

  kosz szepen a tippet most en is ki fogom probalni

 17. 2013. február 22. 12:00

  Hegyes Sándorné

  Most kaptam egy ananászt aminek a tetején van termés is de már egy helyenhajlik el a törzsétöl a termés.Sueretném megkérdezni hogy le lehet-e már venni és hogy mikor kell ledugni ha másik virágot szeretnék belöle.A közepén levö vastag szárat lekell vágni?És milyen folia kell rá?
  Köszönöm válaszát

 18. 2013. március 01. 18:13

  Judit Judit

  Kedves Jucus!

  díszananásszal még nem volt dolgom, de szerintem már az elhajlás az érettséget jelenti, és rögtön eldugható.

  A fólia sima frissentartó fólia.
  Üdv. Judit

 19. 2013. június 25. 20:26

  Zoltán

  Kedves Judit!

  Kérem segítsen! Annyit és annyifélét olvastam az ananásszal kapcsolatban, hogy teljesen tanácstalan vagyok. Kérdésem az lenne, hogy milyen sűrűn és mennyit öntözzem? Elvileg már kigyökeresedett, mert több mint két hónapja már a cserépben van. Továbbá; Mivel és hogyan elégítsem ki tápanyag igényeit? Probléma, hogy a külső levelei kezdenek száradni?

  Előre is köszönöm!

 20. 2013. június 26. 11:54

  Niky

  Tisztelt Judit!

  Mivel az orchidea is a broméliaféle adhatok az ananászomnak orchidea tápoldatot? Mivel koncentrátum egy kupaknyi kell egy liter vízbe, ez esetben mind az egy litert öntsem neki?

  Köszönöm válaszát!

 21. 2013. június 28. 07:37

  Judit Judit

  Kedves Szoltann!
  Saját tapasztalatom szerint legjobb az ananásznak az esővíz, de én sima csapvízzel, kútvízzel is öntöztem, nem okozott problémát egyik verzió sem.
  Az esővizet azért gondolom, hogy jobban kedveli az ananász, mert nyáron félárnyékos helyen tartom, többnyire esővizet kap, ekkor nő a legtöbb levele. ( A félárnyék tavaly egy körtefa, idén a diófa árnyékát jelenti.
  Azt figyeltem meg, hogy bár broméliaféle, tehát elvileg a tőlevélrózsájában kellene öntözni, mégis jobban kedveli, ha a földjét locsolom.
  A locsolóvíz mennyiségét tekintve szintén megfigyelés hogy ha mindig nedves a földje, azt nem kedveli, már több példány kirohadt. (Onnan lehet látni, hogy baj van, hogy elkezd dőlni, féloldalasan állni a növény.)
  Télen, és csapadékos nyári napokon hetente 1x, meleg, napsütéses napokon kétnaponta locsolom, de kézzel megpiszkálva a földjét érezhető, ha száraz kap egy löttyintést, ha nedves nem.

 22. 2013. június 28. 07:40

  Judit Judit

  Kedves Niky!
  Igen a legjobb az orchidea tápoldat, be kell keverni egy liter vízbe egy kupak tápoldatot, egy jó löttyintést adni az ananásznak a földjére, aztán a többit félretenni a következő locsoláshoz.
  Üdv.: Judit

 23. 2013. augusztus 09. 16:21

  Niky

  Kedves Judit!

  A minap vettem észre, hogy az ananászomat megtámadta a levéltetű. Szerencsére nem nagy számban, jó fényviszonyok mellett is csak nehezen vettem észre 1-2 élősködőt. Kérdésem az lenne, mivel tudnám ezeket elpusztítani, hogy a növénynek ne ártsak? Bio megoldások híve vagyok, de a csalánfőzet nem segített annak idején más növényemen. (mások ajánlották)

  Előre is köszönöm!

 24. 2013. augusztus 22. 11:18

  kovacs edit

  Kedves Judit!
  Én máskènt kezdtem el gyökereztetni.Az ananász koronáját ugyanúgy levágtam,eltávolítottam az alsó leveleket,majd vízbe állítottam.De csak annyiba,hogy éppen hozzáérjen az aljához.Szép lassan gyökeret eresztett…növöget.Kérdésem a következő.Mekkora gyökeret kell eresztenie ahhoz,hogy biztonsággal földbe ültethessem??Ès milyen helyre tegyem ezután??Válaszát előre is köszönöm.Edit

 25. 2013. augusztus 24. 17:36

  Judit Judit

  Kedves Niky!
  Én, ha kevés a levéltetű a növényen ( még a kertben is) óvatosan végighúzom a kezemet a levélen ” kicsit söndörgetősen” így általában sikerül megölni őket.
  A gyerekek katicabogarat is szállítottak már levéltetves növényekre, ha a biomegoldásokat részesíted előnybe ezeket a megoldásokat tudnám javasolni.
  Üdv: Judit

 26. 2013. augusztus 24. 18:03

  Judit Judit

  Kedves Edit!
  Köszönöm az új ötletet!
  Ha a gyökérképződéssel együtt az üstökében pici levél is fejlődik, akkor már földbe lehet ültetni. ( Savanyú kémhatású földbe, ez a fenyőföld, vagy rhododendron föld.)
  Most nyáron a legjobb egy fa árnyékában a szabadba tenni, vagy erkély árnyékos részére.
  Fagyok előtt pedig a szobában, napos helyen érzi jól magát, legalábbis tapasztalatom szerint.
  Üdv: Judit

 27. 2014. január 05. 18:14

  Péter

  Kedves Judit!
  Mostanában kezdett el érdekelni engem is az ananász szaporítása, csak sajnos rosszkor jött rám, ugyanis tél van. Eddig 8 ananász gyökereztetésével próbálkoztam, mindegyik sikertelen volt. Elrohadtak, büdösek voltak, a levelei szinte 2 nap alatt elszáradtak, és 1-2 példányon fehér pihék is megjelentek (nem tudom mi lehetett). Sok módszert találtam az interneten, mind a 8-on mást próbáltam ki. Jelenleg 1 darab van, amit elültettem, mert alapjáraton szép 2 centis gyökere volt, bár ennek is hamar szárad a levele, és ezen is található fehér kör alaku pihe.. csak reménykedem, nem tudom mihez kezdjek. A segítséget előre is köszönöm!

 28. 2014. január 06. 10:12

  Judit Judit

  Kedves Péter !
  Sajnos az ananász gyökereztetése nem egyszerű dolog, én is több tucattal próbálkoztam már, a legtöbb kudarcba fulladt, viszont az alábbi tapasztalatokat szereztem:
  1. A” fehér pille” egy penészgomba, ami nem jó jel, az elpusztult növényi részeken jelenik meg. Próbálj meg vmilyen. réztartalmú, gazdaboltba kapható szert egy “spriccolós” flakonba bekeverni, azzal bepermetezni az ananászt.
  2. Kétségtelen, hogy könnyebb tavasszal gyökereztetni ananászt feltételezem a több napsütés miatt.
  Próbálj egyenletes meleget biztosítani, 20-25 C alatt egyáltalán nem nő az ananász, a gyökere sem.
  3. Azt is megfigyeltem, hogy az érett, sárgára színeződött ananász soha nem gyökeresedett meg nekem, a zöldebb éretlenebb igen.
  4. A gyökereztetésre mindig azt a gyümölcsöt válaszd, mely levélüstöke a legnagyobb,a legzöldebb, hazaérve rögtön láss hozzá az ültetéshez, és az én tapasztalataim szerint a lidi-ben vásárolt gyümölcsök életerősebbek, jobban gyökeresednek.
  5. A fóliatakarást elhagyhatod, azzal is csökkented a gombásodás lehetőségét.
  Remélem ezekkel az információkkal segítettem, és sikerül a gyökereztetés. Sok sikert!
  Üdv : Judit

Hozzászólás írása

 

 

Creative Commons Licenc