Nemcsaktuja

Fű, fa, virág, kert

Egzotikus tavirózsa a kertünkben

A lótusz száraz, könnyű terméseA lótuszvirág az iszapban gyökerezik, hosszú, levegős szára a leveleit a vízfelszínre emeli, virága pedig, a víz és az ég között lebeg.

Gyönyörű és misztikus. Nekünk is lehet egy kis ügyességgel, gondoskodással ilyen növényünk, ha télen fagymentesen tudjuk teleltetni.

 

A lótuszvirág termését gyakran használják szárazvirág-kötészeti anyagként. Ebben a száraz, érdekes termésben találhatunk néhány ovális, kemény magot, amiből igazi lótuszvirágunk növekszik, ha követjük a következő utasításokat:

 

LótuszmagokA lótuszmag héja rendkívül kemény, a vizet sem engedi át, ezért egy smirgli-papírral erősen dörzsöljük mindaddig, amíg elő nem tűnik a fehéres magbél. Ezután tegyük vízbe a magokat. 1-2 hét múlva érdekes változás következik be. A magok felrepednek, megjelenik a zöld hajtás és a fehér gyökér – a magok kicsíráznak.

 

Mikor a hajtások 3-4 cm–esek, a magokat ültessük el. Én a következő földet készítettem el a magoncok számára:

Mint vizinövény, az agyagos talajt kedveli a lótusz, ezért kissé kötöttebb kerti földet tettem egy 5 literes műanyag vödörbe, kb. négy-hat ujjnyi vastagon, majd erre jött két ujjnyi finom homok. A vastagabb földréteg és a homok apukám ötlete volt. Az ő lótuszvirágai gyorsabban is fejlődtek.

Csírázó lotusEzután egy mélyedést fúrtam a földbe, fehér gyökerénél fogva beletettem a növényt, úgy, hogy a zöld hajtása ne kerüljön a föld alá. Nagyon óvatosan megnyomkodtam a földet körülötte, majd vízzel felengedtem a vödröt. Kezdetben felforralt és lehűtött esővizet, később csapvizet kaptak. De túl gyakran nem cserélgetem rajtuk a vizet, általában csak 2-3 hetenként.

Most világos, meleg helyen növögetnek a vödörben, újabb hajtásokat fejlesztve, várva, hogy nyáron kész legyen a kerti tó, ahova kiültetem őket, és ahol egész a fagyokig növekedhetnek, és remélhetőleg virágoznak is még az idén. Bízom benne, hogy lótuszülésben ülve gyönyörködhetek majd a parton, a tavacskámban tündöklő lótuszvirágban. Erről is feltétlenül hírt adok majd az oldalon.


Kapcsolódó írások

Megosztás

Tárgymutató ehhez az íráshoz: , , , , , ,

Eddig 6 hozzászólás született a fenti íráshoz:

 1. 2011. július 03. 09:01

  Szente Irén

  Hogyan lehet teleltetni a lótusz virágot?

 2. 2011. július 06. 09:00

  Judit Judit

  Szia!
  Mivel fagyérzékeny, ezért még az első fagyok előtt gondoskodni kell számára egy tárolóedényről. Ez lehet egy kisebb akvárium, vagy bármi, ami a szobában jól néz ki, és elfér benne a lótusz. A lótuszt és edényzetét tegyük világos, meleg (15-20 C) helyre, de a tűző naptól védjük. A vizét is tartsuk tisztán, de nem igényel feltétlenül lágy esővizet, a csapvíz is jó. Természetesen a gyökérzete az iszapos földbe legyen, a levele a víz felszínén ússzon. Szóval vannak igényei.

 3. 2012. április 23. 10:58

  Péter József

  Honnan lehet beszerezni lótusz virág magot?
  Köszönöm!

 4. 2012. május 30. 08:40

  gabó

  engem is érdekelne hogy hol tudnék magot vásárolni csíráztatás céljára?!Köszönöm!

 5. 2014. június 02. 13:30

  Ági

  Én rendeltem és pont ma érkezett meg, nem tudok róla véleményt írni, de 3 hét mire meghozzák, ha kell akkor rendelek ha gondolod vagy eladom az enyém felét. bár garanciát nem vállalok rá, mert még soha nem csináltam ilyet…

 6. 2014. november 20. 13:34

  totta78

  én az ebay rol rendeltem.

Hozzászólás írása

 

 

Creative Commons Licenc