Nemcsaktuja

Fű, fa, virág, kert

Pillangókert

Atalanta lepkeHa Atalanta lepkét szeretnénk látni a nyári orgonán, bármilyen furcsán hangzik is, a kertben egy, vagy több csalánbokorra feltétlenül szükségünk lesz.

 

 

 

 

 

PávaszemCsalánra azért van szükségünk, mert az Atlanta lepke, a kis rókalepke és a nappali pávaszem ( ilyen pávaszem van a képen is) hernyójának is a tápnövénye, kedvenc csemegéje a csípőslevelű csalán. A csalánbokrokat ültethetjük a komposztláda szomszédságába, a kert kevéssé látványos helyére, ahol sok a tápanyag, hiszen a csalán kedveli a tápanyagdús helyeket. A lepkék a csalánra teszik le petéjüket, a csalánt eszegetve fejlődnek a hernyók. Ezután már csak várni kell, július -augusztusban repülnek kertünk első pillangói, néha hármas-négyes csapatokban. Kifejlett lepkekorukban persze már a virágokban gazdag kerteket kedvelik. Különösen a nyári orgonát.

A nyári orgona (Buddleia davidii) 2-4 m magas, liláskék, lilásrózsaszín, vagy fehér virágai illatos bugában nyílnak júliustól a fagyokig. Kemény teleken visszafagy, de a tövéről újra hajt, és egyébként is tavasszal, a gazdagabb virágzás érdekében néhány rügyre úgyis vissza kell vágni. A napos helyet, tápanyagdús talajt kedveli, de átlagos kerti földbe is megél. Egyetlen szépséghibája, hogy az elvirágzott bugák virágzás után száradtan a bokron maradnak, de akit zavar, levághatja.

Virágnektárt iszogató méhNálunk elég gyakori pillangó vendég a kacsafarkú szender is. Általában délután, szürkületkor repül, hallhatóan zümmög, és akárcsak a kolibrik, gyors szárnycsapásaival a levegőben lebegve, pödörnyelvét a virágokba mártva táplálkozik. A szenderekhez híven a tölcséres virágokat kedveli lepkeként. Zöld hernyójának tápnövénye a galaj.

Ha közelebb sétálunk egy-egy virágzó bokorhoz, a lepkéken kívül, a díszes szárnyú pillangók mellett más megkapóan kedves rovarapróságot is láthatunk, amint a nektárakból csemegéznek, vagy bújóhelyet keresnek.


Kapcsolódó írások

Megosztás

Tárgymutató ehhez az íráshoz: , , , , , , , , , ,

Eddig 3 hozzászólás született a fenti íráshoz:

 1. 2011. április 07. 11:27

  Baumli Dóra

  Szia :-)
  Szeretném megkérdezni, hogy erkélyen lehet-e orgonát tartani nagy cserépben?

  A másik kérdésem, hogy cserépben van az erkélyemen mandula.
  Elég kicsi még, és már jött két új hajtása is, melyek kb. 20 cm-esek. Jelenleg rügyeznek. Meg kell metszenem, vagy maradhat így?

 2. 2011. április 07. 19:03

  Judit Judit

  Lehet, törpe orgonát. Syringa palybin, vagy Syringa meyeri néven találkozhatunk vele a faiskolákban. Maximum 1.5-2 m magas (ellentétben az alapfajjal, ami 7m magas) apróbbak ugyan a virágai, de teraszon cserépbe is nevelhető.
  Ültetéskor a nagy cserép aljára érdemes cserépdarabokat rakni vékony rétegbe, a felesleges víz elvezetésére, és tápdús földbe ültetni.
  A törpemandulát nem kell most metszeni, mert akkor a virágrügyeket vágjuk le. Virágzás után érdemes egy nagyobb cserépbe ültetni, a földjét felfrissíteni tápdús földdel, így új hajtásokat hoz őszre.

 3. 2011. április 08. 09:52

  Baumli Dóra

  Köszönöm a gyors választ.

Hozzászólás írása

 

 

Creative Commons Licenc