Nemcsaktuja

Fű, fa, virág, kert

Habos, könnyű, nyári gyönyörűségek

 Selymes szirmú TölcsérmályvaAz egyéves növények, mint különleges ékszerek színesíthetik kertünket. Két könnyen gondozható habos nyári gyönyörűséget szeretnék bemutatni, szépségük mellett nagy előnyük, hogy egyik sem mérgező, nem allergén, ezért gyerekes kertekbe is kitűnő.

 

 

Egyik sem válogatós a talajban, bár a nagyon sovány, tápanyagszegény talajokat nem kedvelik, szeretik a napfényt és a vizet, de öntözésüket nem kell túlzásba vinni.

Mályva

Mályva terméseA mályvának a termése is különleges: papsapka alakú, ami apró, fekete magocskákra hullik szét. Tavasszal, március-áprilisban néhány cm mélyen elültetjük a magokat, hogy aztán egy vékonyka, körülbelül 1 m magas száron világoszöld levelek között sok rózsaszín, habos, pillekönnyű szirmok formálta tölcsérek gyönyörködtessék szemünket július-augusztusban. Nagyon szép kontrasztot adnak kék színű virágok mellett, vagy szürkés, molyhos levelű nyuszifülekkel is jól mutatnak. Kövér, nyársat nyelt fehér ökörfarkórók között pedig olyanok, mintha bújócskáznának velünk. Ne egyesével, hanem csoportosan ültessük, kb. 50-60 cm távolságra.

Mályvarózsa

MályvarózsaEgy másik habos könnyű gyönyörűség, mely hosszú ideig virít, a kerti mályvarózsa. Magjait áprilisban a szabadba vethetjük, kb. 40×40 cm-re. Mivel lassú növekedésű, augusztustól virágzik, ha egy napos ablakba, egy cserép földbe palántákat nevelünk, akkor már korábban is.

Mivel 60-100-200 cm magasak – fajtától függően-, és szép, sötétzöld leveleik vannak, ezért nagyon jó háttérnövények évelőágyakba, jól takarnak ronda kerítéseket, vidámságot csempésznek a tujasor zöldje elé.

Aki szereti a hagyományos hangulatú kerteket is, kipróbálhatja például a kerti sütő mellé. A lányaim ezekkel a babaszobába illő alakú és színű virágokkal szokták díszíteni a homoksütiket, órákig elbíbelődnek vele.


Kapcsolódó írások

Megosztás

Tárgymutató ehhez az íráshoz: , , , , ,

Hozzászólás írása

 

 

Creative Commons Licenc