Nemcsaktuja

Fű, fa, virág, kert

Egy sokoldalú növény – a zsálya

zsályavirágKavicsos talaj, 40 fok árnyékban, a vibráló levegőben egy növény molyhos szürke, vagy zöld levelekkel, melyet láthatóan nem zavar a hőség – ez a zsálya.

 

 

 

 

 


Zsálya a kertbenJúniusi, júliusi csodás kék virágok, még vázában is sokáig szépek és illatosak, fertőtlenítik a levegőt – ez a zsálya.

Kesernyés tea, a levelekből, amiről az ókorban is azt tartották, hogy vértisztító, torokgyulladásra, és izzadás ellen is előnyös, olyannyira, hogy nem is betegségben hal meg, akinek kertjében van, és rendszeresen fogyasztja teáját – ez is a zsálya (napjainkban tudományosan igazolt gyulladáscsökkentő, antibakteriális hatása).

Grillen sült máj, baconba és zsályalevélbe csomagolva, olyan édes-keserű illattal, még a harmadik szomszédnak is csorog a nyála – ez a zsálya.

Mit kell tenni, hogy ilyen csodanövényünk legyen?

Májusban vetjük, magtálcákba, cserépbe vagy állandó helyére, kerek, fekete magját. Ha sok kel ki, kicsit megritkítjuk, fiatalon dédelgetjük, locsolgatjuk, s növényünkkel egyetlen teendőnk, hogy tavasszal, a virágzás után levágjuk a csúnyább, vagy elszáradt részeket, hogy friss hajtásokkal örvendeztessen meg bennünket.

Mivel levelei keserűanyagot is tartalmaznak, nem nagyon van kártevője, vagy kórokozója, ezért permetezni nem kell.

Tél végére levelei kicsit megszürkülnek, de nem pusztul el a növény, csupán mediterrán növényként nem esik jól neki a -20° C. Ilyenkor is visszavághatjuk, március végén kb. felére, így serkenthetjük újabb hajtások fejlesztésére.

Növényünk 30-90 cm magas, kb. 30-40 cm széles.

A zsályának sok fajtája létezik, a leggyakoribb a kerti zsálya, amiről a fenti írás is szól. Vadvirágos réteken találkozhatunk még a lózsályával, ligeti és mezei zsályával, ezeket könnyű felismerni hasonlóan kék színű, jellegzetes virágaikról. Ebbe a családba tartozik a termesztett muskotályzsálya, és számos színes virágtakaró-levéllel rendelkező, kertészeti fajta, mint pl. a paprikavirág.

Kapcsolódó írások

Megosztás

Tárgymutató ehhez az íráshoz: , , , , ,

Eddig 2 hozzászólás született a fenti íráshoz:

 1. 2011. április 15. 10:45

  Vera

  Szia!
  Nagyon tetszik az oldal. Azt szeretném kérdezni, hogy a zsályát most áprilisban lehet-e metszeni?

 2. 2011. április 18. 11:03

  Judit Judit

  Igen, most kell levágni a felkopaszodott ágakat, hogy a növény tömörebb legyen, alulról erősebb hajtásokat hozzon.

Hozzászólás írása

 

 

Creative Commons Licenc