Nemcsaktuja

Fű, fa, virág, kert

Levendula forever!

Levendulavirág közelrőlMeleg, nyári estén egy pohár félszáraz bor, egy függőágy, tücsökmuzsika, levendulamező… és a mi kertünk lesz a földi paradicsom. A levendula kellemes, nyugtató illata alkonyatkor érződik a legjobban.

A levendulák közül, ha az illatát is élvezni akarjuk, az angolt, és ne a franciát válasszuk. Az angol az illatos levendula, latin neve: Lavandula angustifolia, választhatunk fehéret, rózsaszínbe hajlót, vagy hagyományos levendula színt.

A levendula a napos helyet kedveli, a félárnyékot, árnyékot nem viseli el.

Levendula ternyévelFontos tudni, hogy a júliusi virágpompa után késő ősszel virágaink téli álomra hajtják fejüket, kicsit megbarnulnak, megszürkülnek. Aztán tavasszal megduzzadnak a rügyek, nőni, hízni, zöldülni kezdenek a levelek (ilyenkor csodálatos sárga ternyével), majd nyár elején a virágok is megjelennek. (Az illat és színkavalkádot fokozhatjuk rózsaszín rózsákkal, fehér liliommal.) Hosszú, meleg napos ősszel, virágzásra, másodvirágzásra szeptemberig is számíthatunk.

Néhány jó tanács azért elkél, ha levendulát akarunk ültetni. Az első, a távolság: 50-60cm megfelelő, úgy is számolhatjuk, hogy méterenként 4-5 levendulára van szükségünk, ültetés után a begyökeresedésig nem árt öntözni, de a töveket utána már nem szükséges. A meszes talajokat kedveli, azt, ha egy talaj jó vízáteresztő – a száraz, köves a kedvencük.

A legfontosabb tanács pedig, hogy aki hosszú életű, gazdagon virágzó, tömör növényeket szeretne, az márciusban vágja vissza az ágakat (kb. harmadrészt metszünk le, kétharmadát hagyjuk meg). A rendszeres metszés miatt gazdagabb a virágzás, ami a töveket is védi az elöregedéstől, felkopaszodástól.


A levendula virágát könnyű megszárítani száraz, árnyékos, de meleg helyen. Én egy agyagcserepet használok erre, amibe beleteszem a levendulacsokrot víz nélkül, és felteszem a könyvespolcra. Télen szép és illatos szárazvirágdísz lesz belőle, és ha kedvem tartja, letörök egy ágat, teát főzök belőle, vagy két-három ágat egy fárasztó nap után a fürdővízbe dobok.

Fehér levendulaEgy igazi levendulamezőhöz sok növényre van szükség, ha mi magunk akarjuk szaporítani a levenduláinkat, törjünk le néhány ágacskát ott ahol a zöldebb hajtás kissé elfásodik, keményedik, majd haladéktalanul dugjuk egy cserép apró, szemcsés homokba, vagy virágföldbe, amit előzőleg jól összetömörítettünk. Tartsuk meleg, párás helyen (pl. húzhatunk rá egy nylonzacskót, hogy csökkentsük a párologtatást) kb. két hét alatt begyökeresedik.

Ezután már csak gyönyörködnünk kell a művünkben.

Kapcsolódó írások

Megosztás

Tárgymutató ehhez az íráshoz: , , , , , , ,

Eddig 1 hozzászólás született a fenti íráshoz:

  1. 2013. március 10. 18:08

    oth marika

    Nagyon örülök hogy eátaláltam az oldalra,nagyon hasznos információkat találtam

Hozzászólás írása

 

 

Creative Commons Licenc