Nemcsaktuja

Fű, fa, virág, kert

Nyírfa sommal és fehér virágokkal

A növények alapvetően meghatározzák egy kert, kertrészlet hangulatát. Ha igazán hangulatos kertet szeretnénk kialakítani, nem szabad százféle eltérő alakú és színű növényt összevásárolni, törekedni kell a “kevesebb több” elv érvényesítésére. A tuják helyett, mellett pl. próbálkozhatunk nyírfás-somos, túlnyomóan fehér virágú, elegáns kert létrehozásával.

A fő elem a kertben a nyírfa, amely karcsú, magas fa, a Youngii változatnak ráadásul földig lecsüngő, a szomorúfűzhöz hasonló ágai vannak. Télen hófehér törzsében, vékony, zúzmarás ágacskáiban gyönyörködhetünk, tavasszal zsendülő zöld leveleiben, nyáron lombsátrában, ősszel csodálatos aranysárga színében.

Nyírfa ősszel

Nyírfa (Betula pendula) 15-20m végleges magassága, gyorsan nő

Elegáns, ha a nyírfa fehér törzse köré fehér virágokat ültetünk. Tavasszal fehér virágú nárciszt, fehér fodros papagájtulipánnal, nyáron füzérajkat, kenyérbélcickafarkot, fehér harangvirágot, fehér gyűszűvirágot. (Gyűszűvirágot azonban ne ültessünk, ha kisgyerekeink vannak, ugyanis megkóstolva halálos veszélyt jelentenek számukra.)

Cickafark csokor

Füzérajak, kenyérbélcickafark a szárazabb, fehér harangvirág a nedvesebb helyekre.

Mellé még egy kis illatos lonc, hogy a szaglóérzékünket is kényeztessük, ne csak látóidegeinket nyugtatgassuk a látvánnyal.

Nagyon szép a nyírfa sommal is. Ráadásul a som a nyírfához hasonlóan igénytelen, soványabb talajon is megél, metszést, permetezést sem igen igényel, a klímában sem válogat.

Vegyük pl. a húsos somot, a legkorábban virágzó, sárga virágú bokrot. Érett, piros termései ősszel különleges, savanykás, bár apró gyümölcsök. A madárbarát kertnek is fontos része, nemcsak a dísze, hanem a madarak téli kedvenc csemegéje is. A húsos som (Cornus mas) 3-5 m magasra nő, napra ültessük.

Pirosvesszőjű somA somok piros vesszőjű, tarka levelű változata is elbűvölően elegáns. Ez a fehér som (Cornus alba Sibirica Variegata) 2-3m magas, félárnyékba és napra is ültethetjük. A nyírfák, és a som is őshonos fajok, illeneka hazai tájba, és a madaraknak is fészkelőhelyet, búlvóhelyet jelenthetnek.

 

 


Kapcsolódó írások

Megosztás

Tárgymutató ehhez az íráshoz: , , , , , , , , ,

Hozzászólás írása

 

 

Creative Commons Licenc