Nemcsaktuja

Fű, fa, virág, kert

Mangófa cserépben

MangomagoncSzeretem tudni, hogy az egzotikus gyümölcs, fűszer amit megeszem, vajon honnan jön, milyen növény, melyik része, honnan származik. Persze ott vannak a könyvek, a képek, az internet, de én a kézzelfogható, élő növényeket kedvelem.

Ezért felbuzdulva a sikeres avokádófa nevelésen, a mangó következett a csíráztatásban. Különösen akkor lelkesültem fel, amikor olvastam, hogy egyetlen fán akár 4000 apró rózsaszínes- fehér virág is fejlődik. Lelkesedésemet családommal is megosztottam, azt azonban nem közöltem velük, hogy egy kifejlett fa, amely ennyi virágot hoz, 40 m magasra is megnő, és a magcsemete előreláthatólag 6-10 év múlva hozza meg első virágait.

Mindenesetre hozzákezdtem a mangó neveléshez:

MangoA mangó csodálatos pirosas-zöldes héja és aranysárga gyümölcshúsa alatt lévő, viszonylag nagy, kagyló alakú, drapp színű, rostos felszínű magját kivettem, alaposan megmostam, majd egy fél napig otthagytam vizesen egy papírlapon (igazság szerint ottfelejtettem).

 

 

 

MangomagKicsit megijedtem, mikor eszembe jutott, féltem, hogy kiszáradt, de örömmel tapasztaltam, hogy a kemény maghéj így könnyen lepattintható lett. ( A maghéj rendszerint véd a környezeti hatásoktól, de a nagyon kemény héj a csírázást is gátolhatja.) Ezután ezt az érdekesen, kékesen cirkás magot kb. 2-3 cm mélyen laza tőzeges földbe ültettem.

 

 

 

széttörve amangomag

A magot tartalmazó cserepet ráraktam a radiátorra, így kb. 30-35 C –os állandó meleget biztosítottam számára. Persze vigyáztam, hogy ne száradjon ki a föld, mert az a csírázó mag halálát jelentette volna.


Pontosan két hét múlva, egy pirosas-aranysárga hajtás jelent meg. Ez a kis hajtás most egyelőre egy tőzeges földet tartalmazó cserépben, az ablakpárkányon várja, hogy elmúljanak a fagyok, és kinn, a szabad, friss levegőn növekedhessen tovább.

Később beszámolok, mi történt vele, most 10 cm és két levele van.

Mangomagonc, most

Egyébként a mangó hazájában, Indiában, legendák, és a hindu szertartások állandó szereplője. Csodálatos, virágos ágait templomok díszítésére használják.

Nálunk, télen fűtött, világos helyen érzi jól magát, de a 10 C fok körüli hőmérsékleten is egészen jól elvan. Nyáron, májusban persze a legjobb, ha kivisszük a szabadba, fokozatosan szoktatva a több fényhez, nagyobb fák árnyékában védve a túl erős napfénytől, de gazdagon adagolva számára a vizet és a tápanyagot.

Kedveli a tápanyagokat, ezért jól fejlődik humuszos, jó vízáteresztő talajokon.

Hazájában a nedvesebb és szárazabb időszakok váltakoznak egymással, ezért télen nem árt ha mi is mérsékeljük az öntözését.

Kapcsolódó írások

Megosztás

Tárgymutató ehhez az íráshoz: , ,

Eddig 12 hozzászólás született a fenti íráshoz:

 1. 2012. május 01. 18:07

  juhzsu

  Kedves Judit!

  Most érkeztem meg épp Peruból, ahol is imádtam a mangót, és hoztam magammal gyümölcsöket elültetni.

  Viszont az a vágyam, hogy ne csak egy szobanövényem legyen hanem fám, vagy legalább “kisfám” ami gyümölcsöt is terem.

  Szerinted ez lehetséges valahogyan?

  Most egyenlőre ültetgetem őket, de nem tudom, hogyan képes majd később áttelelni, úgy hogy gyümölcsöt hozó fa is váljon belőle.
  Azaz lehet e egy nagyobb dézsában nevelni, megmetszve de még akkorára hogy gyümölcs is legyen rajta?

  Köszönettel,
  Juhász Zsuzska

 2. 2012. május 03. 19:39

  Judit Judit

  Kedves Zsuzska!
  Igazán irigyellek, és azt hiszem, hogy én kérdezhetnék tőled pl. a mangófajtákról. Én csak a “hazai” igen csekély választékot ismerem. A mangó is fagyérzékeny, ezért teleltetése hasonló, mint a citrusféléknek, növény méretétől függő cserépben, később dézsában 10 Celsius fok körül, ritkán öntözve, vagy a szobában. Sajnos elég sokára virágzik, 6-10 év múlva, nekem nincs még ilyen idős növényem.

 3. 2013. április 04. 15:04

  Ádi

  Sziasztok én nagyon szeretem a mangót de most amikor ültettem nem tudtam hogyan kell,úgy hogy oldalra fektetem vagy úgy mint ahogy a palacsinta szok lenni? Vagy az is lehet hogy így is kikel?Mindig a radiátoron van,nedvesen is tartom a földjét már egy hete és két napja nem jött ki a földből most kezdjek aggódni???

 4. 2013. április 04. 17:38

  Judit Judit

  Szia Ádi!
  Mindegy hogyan ülteted el, a gyökere lefelé,a hajtása fölfelé fog nőni, a növények “tudják”, hol a fönn- és lenn, pl. érzékelik a gravitációt.
  A mag csírázásához nagyon sok idő kell, csak több (2-3 hét múlva) kezdj aggódni, addig is tartsd nedvesen a földjét, hogy ki ne száradjon.
  Üdv. Judit

 5. 2013. április 06. 09:19

  Ádi

  Köszönöm Judit :)

 6. 2013. május 21. 17:59

  Anna

  – Szia Judit!
  Én is kaptam 4 db. magot, amiből kettő ki is kelt, igaz nagyon hosszú idő múlva.Volt az két hónap is. Már nem is gondoltam rá, amikor megláttam, hogy kikelt. Tényleg nagyon gyorsan nő, mert nekem az egyik kb. 5 cm-es, a másik pedig 70 cm magas. Azt nagyon köszönöm, hogy a tartásáról, gondozásáról írtál.
  Üdv.: Anna

 7. 2013. július 04. 08:49

  Roli

  Kedves Judit!

  Először is gratulálok az oldalhoz, nagyon jó! Ellestem pár fortélyt! :) Most a mangó nevelésnél járok, de lehet, hogy rosszul kezdtem hozzá. Ugyanis már eltelt 2 hét és még nem nagyon mutatkozik semmi. De nem ez aggaszt, hanem az, hogy lefele kezdett el hajtást hozni vagy gyökeret? Sajnos nem nagyon tudom…Szó melyiket hozza előbb? Lehet, hogy buta kérdés, de nyugtass meg. Üdv. Roli

 8. 2013. július 15. 19:52

  Judit Judit

  Kedves Roland !
  A növények is érzékelik a gravitációt, a gyökér lefelé nő, a hajtás “antigravitációsan”, felfelé.
  Üdv: Judit

 9. 2013. augusztus 11. 13:54

  andrea

  Kedves Judit!

  Hát csíráztattam mangót, és egy magból 2 hajtás fejlődött. Most mindegyik kb. 10 cm hosszú, két nagy és két kisebb levéllel. Kérdésem az lenne, hogy az egyiket nem kéne eltávolítani, vagy ez így is normális?
  Köszönöm.

 10. 2013. augusztus 24. 17:38

  Judit Judit

  Kedves Andrea!
  Szerintem nem kell eltávolítani egyik hajtást sem, gratulálok a sikeres csíráztatáshoz!
  Üdv: Judit

 11. 2014. október 09. 12:57

  Andi

  Kedves Judit! En 2 eve ültettem mangot. Kikelt, szepen fejlödött, nöttek a levelei… Egyszer csak Kb 1 ev utä elszäradtak a levelei. Sem helyet, sem öntözest nem vältoztattam rajta. Azota eltelt egy ev. Hozza a hajtäsokat, leveleket, de azok rendszeresen le is hullanak. Vajon miert? Nagyon szeretnem megmenteni, de nem tudom mi tevö legyek. Segitsegedet köszönöm!!!
  Üdv.: Andi

 12. 2014. október 20. 08:32

  Judit Judit

  Kedves Andi !
  Sajnos én is ezzel a problémával közdök, még keresem a választ a problémára.
  BKJ

Hozzászólás írása

 

 

Creative Commons Licenc