Nemcsaktuja

Fű, fa, virág, kert

Délies hangulat fügefákkal

FügeEgy borús, ködös januári napon, egy aprócska kertben öt nagy fügebokrot pillantottam meg, járva a város utcáit. Természetesen leveleik lehullottak, csak a termések voltak a bokrokon, de még így is egy kis délies hangulatot csempésztek a hideg és szomorkás hangulatú téli napba, emlékeztetve melegre és napfényre.

A füge különleges és misztikus növény. Ádám és Éva, leveleit ruhaként viselte, Buddha fügefa alatt világosodott meg, a rómaiakat büszkévé és erőssé tette. Ez a legendákkal övezett fa megélhet a mi kertünkben is egy kis odafigyeléssel.

A fügebokrok nem igényesek. Tűrik a meleget, szárazságot, szennyezett levegőt, a tápdús talajt viszont bő terméssel hálálják meg. Télen takarni kell a töveket, lombbal, vagy a föld felkupacolásával. A takarást március végén távolíthatjuk el, a rügyek kifakadása előtt. Szaporítani a töveik mellől előtörő sarjakkal, vagy ősszel megszedett, és nedves homokba, fagymentes helyen teleltetett dugványokkal lehet, melyeket tavasszal 20-30 cm- es darabokra vágunk, és a földbe tesszük, hogy csak 2 ujjnyi maradjon ki belőlük.

2-4 éves korukban ezek a dugványok már teremnek. Az érett termések a bokrokról könnyen leválnak. A saját termésű fügét szeptemberben szüretelhetjük, érdemes egy kis kecskesajttal megkóstolni.

Néha a levelek torzulása, foltosodása, hólyagosodása figyelhető meg, ezt a betegséget sajnos vírus okozza, amire nincs ellenszer, így a beteg részeket el kell égetni.


Kapcsolódó írások

Megosztás

Tárgymutató ehhez az íráshoz:

Hozzászólás írása

 

 

Creative Commons Licenc