Nemcsaktuja

Fű, fa, virág, kert

Árnyékos kertrészek gyeppótlói

HaranglábA fák alatt, az árnyékban a napkedvelő füvek kipusztulnak. Ide ültethetünk hosszú levelű, selymes füveket, de ezeket gyakran kell nyírni.

Választhatunk igénytelen virágzó évelőket is, melyek szabadon futva beborítják a talajt.

Nekem erre a feladatra (mármint gyeppótlásra árnyékban) több tippem is van.

Mi a közös kedvenc gyeppótlóimban?

Mindegyik május-júniusban virágzik.

Mindegyik kedveli az árnyékot, nincs az a gyom, amely megél közöttük, ha a helyüket megkedvelték és birtokba vették.

Kedvelik a kissé nedvesebb területeket, de a túlzott taposást, mászkálást már sajnos kevésbé. Háromból kettő egymás rokona.

Kis téli meténgEz a kettő a kis meténg és a nagy meténg.

Mindkettő erős indás szárú, az indák végei legyökerezve szaporítják a növényt. Mindkettőnek kemény, télen is sötétzöld levelei vannak, egyszerűen szép, ötszirmú kék virágai. A különbség, ahogy nevük is mutatja, az egyiken nagyobbacska száron nagyobbacska levél van, és fölfelé is tud futni, ez a nagy, a másik apróbbacska, és csak a földön szeret futni, ez a kis téli meténg.

 

 Indás ínfűA harmadik árnyékkedvelő, az indás ínfű, ahogy a neve mutatja, indákkal terjeszkedik, hosszúkás salátaszerű levelei szorosan beborítják a talajt, s ezek közül tör magasba gyertyaszerűen, májusban kék virága.

 

 

 

 

Ezek között a kúszónövények között, vagy keretként, az árnyékos és napos kertrészlet között félárnyékba kitűnő a harangláb.

HaranglábEurópának nincs olyan szeglete, kertecskéje, amit szerintem nem hódított még meg.

Kedveli a félárnyékot, a bokrok alját, de a napon is megél. A nedvesebb termőhelyeket kedveli, de az átmeneti szárazságot is tűri.

Könnyű szaporítani, bár karógyökerei sérülékenyek. Próbálkozhatunk ősszel tőosztással, de jobb a tavaszi magvetés.

Légiesen kecses és könnyed, a kertek baletttáncosnője.

Növendék haranglábakSzürkészöld levelei is megkapó látványt nyújtanak, különösen eső után, mikor a viaszos felületükön a kövér esőcseppek ülnek, a barna termésük is nagyon mutatós, felhasználható szárazvirágnak is. De igazi szépségüket virágzáskor, májusban mutatják meg, amiről a képek jobban mesélnek, mint a szavak.

A kertészek sokféle színű és alakú virágot állítottak elő, de ne feledkezzünk meg az alapfajta gyönyörű, égszínkék színéről sem.

Kék harangláb

 

Virágnévjegy:

Név: Aquilegia,

Harangláb,

(német: Akelei)

 

Talaj: tápanyagdús talaj előny

Hová ültessük: napra, félárnyékba

Szaporítás: magvetéssel

Nagyság, helyigény: 90 cm magas, 30-40cm

Virágzás: május-június

Ápolás: –

Szín: alapfaj kék különböző árnyalatai, fehér, piros rózsaszín, sárga.

 


Kapcsolódó írások

Megosztás

Tárgymutató ehhez az íráshoz: , , , ,

Eddig 2 hozzászólás született a fenti íráshoz:

 1. 2011. október 05. 15:54

  Vajda-Boros Judit

  Szia Momi!

  Peti nagy örömére szeretném elkezdeni a kert felújítását lépésenként haladva. Egyenlőre fűről még nem álmodok, mert ahhoz kút is kellene, viszont gondoltam kezdhetnénk a ház északi oldala menti sávval,fűmentesen.
  Te is írod, hogy a kis meténg alkalmas lehet talajtakarásra.
  Egy szegeltében már van ilyen a kertünknek. Hogy és mikor érdemes szaporítani, ültetni?
  Most csúnya tujaszerű növények vannak itt, amit ki szeretnék vetetni, viszont, hogy a szomszédtól ne legyen direkt átlátás, valamivel pótolni kellene, ami nem túl terebélyes (magas lehet). Ötlet?

  Köszi, Judit

 2. 2011. november 23. 21:07

  Judit Judit

  A kis meténget ősszel, és tavasszal is lehet szaporítani, nagyon könnyen, és gyorsan tőosztással. Az így képződött kis növények hajtásának csúcsa is legyökerezik, így gyorsan el fog terjedni.
  A tujaszerűek valószínűleg azért csúnyák mert kevés napot kapnak, és mivel az a kertrészlet árnyékos, nagyon kevés napot kap nehéz kérdés mit lehet még oda ültetni. Páfrányokkal lehetne próbálkozni. A struccpáfrány (Matteuccia struthiopteris) 0.6-1 m magasra is megnő, igaz ősszel a levele elszárad, de ilyenkor nagyon különlegesek a barna termőlevelei, amelyeken a spóráit nevelgeti.

Hozzászólás írása

 

 

Creative Commons Licenc