Nemcsaktuja

Fű, fa, virág, kert

Hogyan legyen avokadofám?

Avokádó gyümölcsAz avokadó tojás alakú gyümölcsében a sok, értékes tápanyagot tartalmazó, egészséges, bár jellemző zamat nélküli, salátának kitűnő gyümölcshús mellett, egy nagyon szép selymes, barna mag is rejtőzik, amit némi türelemmel, vízzel, majd később termékeny talajjal és napfénnyel életre kelthetünk. Saját magunk tapasztalhatjuk meg, hogy 10-20 cm hosszú, 3-10 cm széles levelei jól szétdörzsölve enyhén ánizsos illatúak.

Hogyan legyen avokadómagból szobanövényünk?

Ehhez elengedhetetlen vásárolni egy félkemény, egészséges avokadót. A gyümölcshús elfogyasztásának módjára nagyszerű receptek találhatóak máshol. Most koncentráljunk a magra.

Miután kettévágtuk az avokádót, a magját vegyük ki. Sokáig ne hagyjuk magára, mert ha kiszárad, hamar elveszíti csírázóképességét.

Távolítsuk el a magról a szép sötétbarna héját. Pl. úgy, hogy éles késsel nagyon óvatosan egy picit bemetszünk, utána könnyen lejön a héj.

Tegyük egy harisnyába a magot, és lógassuk egy tálka vízbe, úgy, hogy a mag csak 1 cm-re érjen a vízbe. Várjunk türelemmel 4-6 hétig, közben cserélgessük a vizet a tálkában, gyakran ( 2-3 naponta). Ha néha elfelejtjük a frissítést, az sem baj, a lényeg, hogy a mag ne rothadjon be az állott vízbe.

Türelmünknek meglesz az eredménye, a mag kettéhasad, megjelenik a hajtás. Ekkor ültessük el a magot, 5- 8 cm mélyen, (nyugodtan használhatunk általános virágföldet) úgy, hogy a mag egy része (kb. fele, harmada) a föld felett legyen, a hajtással fölfelé. Jól nyomkodjuk meg a földet ujjunkkal a mag körül. Ezután tegyük a növénykét meleg, világos helyre, tartsuk nedvesen a földjét.

Az események felgyorsulnak, és pár nap múlva már 20-30 cm-es növényünk lesz.

Avokádónk gyorsan növekszik, szép levéldísznövény lesz belőle.

Ha nem akarjuk, hogy tovább növekedjen, egész egyszerűen csípjük ki a csúcsát.


Előfordul, hogy lehullajtja összes levelét, ekkor nem kell elkeseredni, hanem egy éles ollóval határozottan levágunk a növényből. Ez így enyhén vicces hatást kelt – egy ideig – a cserép mag, amiből kiáll egy zöld, levéltelen szár….esetleg megjegyzéseket is tehetnek az ember rokonai, hogy ennek biztosan így kell-e kinéznie? Később azonban megjelennek a levelek.

Gyökérzetük érzékeny az átültetésre, ezért vigyázzunk, ne sérüljön meg, egyszerűen emeljük ki a kis cserépből, és tegyük nagyobba, majd töltsük fel a cserepet földdel. A magas humusztartalmú, enyhén semleges, savanyú földet, rendszeres tápoldatozást, öntözést kedveli, és a meleget, hiszen őshazája Dél-Mexikó. Télen tarthatjuk szobában meleg, világos helyen,vagy hűvös, 10 °C körüli helyen is áttelelnek, nyáron pedig a szabadban érzik legjobban magukat.

Kapcsolódó írások

Megosztás

Tárgymutató ehhez az íráshoz: ,

Eddig 52 hozzászólás született a fenti íráshoz:

 1. 2013. szeptember 21. 10:52

  Hugi

  Sziasztok!Kb.2 éve vagyok virág buzerátor:)Addig csak 2 sivatagi kiképzés alatt lévő virágom volt.Na de azóóóóta ott tartok,hogy lassan nem lehet a szobába beférni:) Nos..én nem szoktam ilyen oldalakon mászkálni,de azt hiszem annó jól tettem,mert itt kaptam kedvet a kísérletezéshez.Csíráztattam avokádót(március közepe felé)majd szépen el is ültettem május elején.Kettő ággal fejlődik azóta is és úgy 50 cm magas már a drága.:)Annyira belejöttem,hogy azóta már a tesómnak is nevelgettem egyet(hozzáteszem pasi)……ééééés lassan ültetek még 1-et magamnak. Jaaa..a mangó magjaim is szépen fejlődnek bár ők kicsit lassúbb növekedésűek. Köszi,hogy olvashattalak benneteket és köszi Judit!:)

 2. 2013. december 06. 11:26

  Vizhányó Lajos

  Kedves mindenki !

  Azt szeretném kérdezni, hogy valaki tudna segiteni abban, hogy milyen tápoldatot, vagy milyen tápanyagot kellene adnom az avokádóimnak ? Esetleg azt is hogy milyen rendszerességgel kell ezt tennem ? Egyik áruházban kérdeztem az eladókat, de amit mondtak, attól majdnem kihalt az egyik növényem :(.

  Üdv, Lajos.

 3. 2014. április 01. 12:37

  Andrea

  Kedves Judit!
  Sikeresen kihajtott az avokádóm. Most úgy fél éves lehet, és úgy 50 cm magas. A levele eléggé körülírtan el kezdett rozsdásodni. Vajon mi lehet az oka. Panelban lakunk és a száraz levegő miatt lehetséges ez. Vagy valamilyen betegség?
  Köszönöm.

 4. 2014. június 15. 20:06

  Ági

  Szia!

  Beáztattam a vízbe a magot, szétreped, kibújt belőle valami (lefelé, a szélesebb fele felé). Ez vajon gyökér vagy hajtás? Jól tettem, hogy ezzel a valamivel felfelé raktam be a földbe? (tudom, amatőr vagyok :(
  KÖszi előre is!

 5. 2014. augusztus 19. 18:01

  Füli

  Kedves Judit!
  Mi már növénykeként kaptuk kb 30 centis volt, egyből egy jó nagy cserépbe raktuk, három hónap elteltével kb 120 centis, háromfelé ágazott (érdekes, hogy szinte vízszintesek az ágai) és csak nő, remélem azért termése is lesz.

Hozzászólás írása

 

 

Creative Commons Licenc