Nemcsaktuja

Fű, fa, virág, kert

Augusztusi aranyfény

Kúpvirág katicávalAmikor a nappalok forróak és tikkasztóak, de esténként a hűvös szélben már érződik a sárguló falevelek, az ősz illata, mint apró, aranyló napsugarak nyílnak még a kúpvirágok.

 

 

 

 

A nyár élénk napsütötte sárga színe keveredik a meleg barnával, és az izzó pirossal, így a késő nyár, kora ősz határán tökéletesen alkalmas ez a növény, hogy vidámságot lopjon a szívünkbe, és mosolyt az arcunkra.

kúpvirágHa meglátjuk és megszeretjük őket, érett barna magjait papírzacskóba gyűjthetjük, hogy tavasszal, márciusban, vagy áprilisban néhány cm mélyen elültessük, szorgalmasan öntözzük és várjuk, hogy megjelenjenek az első szőrös levélkék. Ha túljutottak növényeink a gyermekkorukon, megerősödtek, már nem kell babusgatni őket. A tűző napfényt szeretik, némi árnyékot elviselnek, a szárazságot jól bírják, ezért, ha elfeledkezünk öntözésükről is szépen fejlődnek, de ha levelei lankadtan lógnak, löttyintsünk rájuk egy kis vizet, s néhány óra múlva már úgy feszül a száruk és a levelük, mintha sohasem szomjaztak volna.

nyári csokor színes virágokkalNagy kérdés, hogy hová ültessük, mivel társítsuk a növényeinket? Akkor mutatnak jól, ha kettőnél többet ültetünk belőlük. Közepes méretűek, körülbelül egyméteresek. Eléjük alacsonyabb, mögéjük magasabb évelőket tehetünk. Aki kedveli az erős kontrasztokat, ültetheti kék virágokkal, pl. évelő szarkalábakkal, kék szamárkenyérrel, harangvirágokkal. Ezek a növények hasonló magasságúak.

Fehér virágokkal társítva (pl. kenyérbélcickafark, 1m körüli, vagy mézvirággal, 10-30 cm magas illatozó gyönyörűség) egyszerűséget, lazaságot csempészhet a kertbe. De a kúpvirágok vidámságot, dinamizmust vihetnek a kissé unalmas barna-zöld színű díszfüvek, tuják közé. Túl sok sárgát viszont együtt ne ültessünk, mert unalmassá, nyomasztóvá válhat.

Nem mérgező, ezért gyerekes kertekbe is jó, allergén anyagot nem tartalmaz. Sokáig virágzik vázában is.

sárga kúpvirágVirágnévjegy:

Név: Rudbeckia, kúpvirág, (német:Sonnenhut)

Talaj: normál,

Hová ültessük: napra, lehet száraz helyre is

Szaporítás: tőosztással október-március, magvetés: március-április

Nagyság, helyigény: 60 cm magas, 60cm

Virágzás: július-október

Ápolás:

Virágszín: sárga


Kapcsolódó írások

Megosztás

Tárgymutató ehhez az íráshoz:

Eddig 1 hozzászólás született a fenti íráshoz:

  1. 2011. március 05. 20:26

    Csabi Csabi

    Szép, hangulatos írás, itt nem vagy olyan szipirtyó, mint sógornőként :)

Hozzászólás írása

 

 

Creative Commons Licenc