Nemcsaktuja

Fű, fa, virág, kert

Kék-sárga

Nefelejcsek és boglárkák májusbanKék nefelejcsek és sárga boglárkák, kedves apróságok, májusban tópartra, fák árnyékába.

 

 

 

 

Évelő nefelejcs…

Kék nefelejcsSzív alakú bársonyos zöld levelű, virágai, mint megannyi apró sárga szemecskés kék csillag. Az évelő nefelejcs olyan, mintha egy mesekönyv lapjairól sétált volna le a kert egy félárnyékos helyére, ahol májusban virágzik, s a talajjal szemben ráadásul nem is túl igényes. A kékes árnyalatú virág és levél tiszta, üde érzéseket kelt. Erős napfényben elhalványulnak, de sötétebb kertrészbe szinte világítanak, csakúgy, mint az alkonyati sötétségbe.

Virágzása hosszantartó, és virágzás után a lehullott virágok, mint apró égszínkék csodák szóródnak szét a talajon. A növények 30-35 cm magasak, tulipánokkal, sárga boglárkákkal ültethetjük, 20 cm-ként. Tóparti növénynek is kitűnő, virágzás után levelei, mint apró lapulevelek is kellemes látványt nyújtanak, fokozzák a tóparti hangulatot.

Ezek a sárga apró, tömöttvirágú növénykék méltó kísérőnövényei a nefelejcseknek. A nedvesebb talajokat kedvelik kb. 40 cm magasak lágyszárúak, májusban virágoznak, nagyon szép nemcsak egy tavacska partján, hanem vágott virágnak is hosszú ideig virágzik. Tőosztással lehet szaporítani októbertől márciusig.

…és a boglárkák

Sárga boglárkaEzek a sárga apró, tömöttvirágú növénykék méltó kísérőnövényei a nefelejcseknek. A nedvesebb talajokat kedvelik kb. 40 cm magasak lágyszárúak, májusban virágoznak, nagyon szép nemcsak egy tavacska partján, hanem vágott virágnak is hosszú ideig virágozik. Tőosztással lehet szaporítani októbertől márciusig. Mindkettő sokáig virít vázában is.

 

 

 

évelő nefelejcs

 

Virágnévjegy:

Név: Brunnera macrophilla,

Évelő nefelejcs,

(német: Kaukkasusvergissmeinicht)

 

Talaj: nedves, nyirkos

Hová ültessük: félárnyék-árnyék

Szaporítás: tőosztással októbertől-áprilisig

Nagyság, helyigény: 40-50 cm magas, 45-55cm

Virágzás: április-május

Ápolás: –

Szín: kék

 


Kapcsolódó írások

Megosztás

Tárgymutató ehhez az íráshoz: , , ,

Hozzászólás írása

 

 

Creative Commons Licenc