Nemcsaktuja

Fű, fa, virág, kert

Miért ültessünk kakukkfüvet?

KakukkfűMiért ültessünk kakukkfüvet?

Néhány ötlet, miért nem hiányozhat, a kicsi, vagy nagy kertekből a kakukkfű. Miért tartozik az abszolút kedvenceim közé ez az aprócska, első látásra jelentéktelen, de mégis sokoldalú növény.

 

 

 

1. Szárazságtűrő, igénytelen a talajjal szemben, hálás sziklakertekben, utak mentén. Árnyékba nem valók, csak a napfényt kedvelik. Szeretnek ráfutni a kövekre, gyökereikkel a kövek alatt kapaszkodni. Magasságuk: 10-20 cm.

2. Sok fajtája létezik, mindegyik más-más színű és alakú levéllel. Ha figyelmesen járunk-kelünk, kirándulásainkon is sokfélét begyűjthetünk, persze csak nem védett területről.

kakukkfű képeVan szürkéskék levelű, ez a fajta a sziklához lapulva, kúszva érzi jól magát. A világoszöld levelű tömörebb, napon sütkérező típus.

 

 

 

 

citomillatú kakukkfűA kedvencem a citromillatú, fehér-zöld levelű, melynek levele napos, enyhe őszön pirosra színeződik.

 

 

 

 

 

cserjés kakukkfűÉs ott van a haragoszöld, apró cserjeszerű, fehér virágú változat, felálló ágacskáit még télen is könnyű lenyisszantani, és teát készíteni belőle, mézzel, vagy anélkül, kitűnően fertőtlenít, enyhíti a torokfájást. Hatóanyaga a timol, amely antibakteriális hatással bír, valamint köptető, étvágyjavító, szélhajtó, enyhén vizelethajtó hatású is.

 

3. Pizzaillatú kertünk lehet, ha a kakukkfüvek közé szurokfűt, borsfüvet ültetünk, így különösen egy nyári záporeső, vagy forró nyári nap után öntözéskor érezhetjük a fűszeres illatot.

Csirkéhez, halhoz zöldséglevesbe is kitűnő a friss, saját magunk ültetett, ápolt, szedett kakukkfű, illata és zamata semmihez nem fogható.

4. Tavasszal pasztellorgiát rendezhetünk, néhány hasonló igényű sziklakerti növény felhasználásával. Egy kis ezüstlevelű, rózsaszín virágú szegfűvel, kék lenvirággal, ezüstös levelű, fehér virágú madárhúrral, és persze a lila virágú kakukkfűvel.

 


Kapcsolódó írások

Megosztás

Tárgymutató ehhez az íráshoz: , , ,

Hozzászólás írása

 

 

Creative Commons Licenc