Nemcsaktuja

Fű, fa, virág, kert

A sokáig virágzó pimpó és boglárkacserje

Potentilla virágAz a kép, amit az ember az ablakon kitekintve lát, alapvetően meghatározza a hangulatát, komfortérzetét. Ha belépünk a kertes ház kapuján, először nem a házigazda fogad, hanem a növényei. A jól megválasztott dísznövények nagy örömet jelenthetnek, csakúgy mint a saját magunk termelt fűszernövények, vagy zöldségek. Hosszú ideig virágozzon, kevés gondoskodást igényeljen, olcsó legyen, vagy különleges, ezek a leggyakoribb igények. Sokszor nem könnyű a választás. Ehhez próbál segítséget nyújtani ez a blog néhány növény bemutatásával.

Ha igazán hangulatos kertet szeretnénk kialakítani, nem szabad százféle eltérő alakú és színű növényt összevásárolni, törekedni kell a kevesebb több elvre. hibiscusOlyan ez, mint a bútorok a szobában, az összbenyomás számít. Válasszunk ki néhány karakteres fát, cserjét, ezek fogják alkotni kertünk vázát. Lehet hűvösen elegáns, délies, keleties, vadul tobzódó színes vadvirágos.
Vegyük figyelembe kertünk adottságait, árnyékos, napos, homokos, vagy kötött-e a talaj.
A váz után jöhetnek az évelők és egynyáriak. Támogatják és színesítik a kert hangulatát.

A bizsergető sokszínűség változhat az évszakokkal. Ráadásul, ha beválnak, több évig maradhatnak helyükön, ha nem, újak lépnek a helyükbe, hiszen az ezerarcú természet sokféle kincset rejt.

Most jöjjön két hosszan virágzó, szinte bármilyen hangulatú kertbe beilleszthető faj. Akinek bevállt, szeretném ha megírná! Ki hová ültette?

A cserjék között ilyen a pl. a majdnem hat hónapig virágzó a cserjés pimpó (Potentilla fruticosa) Ez a bokor májustól októberig lankadatlan hozza egyszerű, apró, de mutatós sárga virágait, hasonlóan apró levelei között..

virágzó bokor

Lassan növekszik, végleges magassága 1,2m. szélessége 1,5m. Szereti a napos helyeket, ha van helye növekedni szép szabályos bokorrá fejlődik, metszés nélkül is. szép dísze sárgás-pirosas őszi lombszíne is.

Őszi Potentilla

A másik a Japán boglárkacserje (Kerria japonica)

Sárga virágú, és szép zöld vesszőjű bokor, kb. 1,5 m magas több hullámban virágzik a nyár folyamán. Kissé laza ágrendszerű, zöld vesszőjű.

Japán boglárkacserje

Mindkettő igénytelen kevés gondoskodást igénylő fajta, sem permetezni, sem metszeni nem szükséges őket, csupán az elszáradt vesszőket kell eltávolítani. Kedvelik a kissé meszes talajokat, ezért Magyarország legtöbb részén megélnek, és gyönyörködteti szemünket, lelkünket.

 


Kapcsolódó írások

Megosztás

Tárgymutató ehhez az íráshoz: , , , , , ,

Hozzászólás írása

 

 

Creative Commons Licenc